Det var när 2019 precis blivit till 2020 som William Eklund för första gången visade upp sig i SHL.
En 17-årig forwardstalang som sedan han inledde sin karriär som knatte i Trångsunds IF alltid haft en dröm om att få kliva in i Hovet iförd Djurgårdens matchtröja – det har han nu fått göra.
– Jätteroligt såklart. Det har varit en dröm sedan man såg farsan spela, säger William som i spelstilen är näst intill raka motsatsen till sin pappa Christian.

En av de unga spelarna som låtit höra tals om sig i SHL 2019/20 är Djurgårdens talang William Eklund.
Mindre än en månad efter att han fyllt 17 år gjorde han debut i SHL. Det skedde 4 januari borta mot Oskarshamn.
Men backar vi tillbaka bandet så var William runt fyraårsåldern när han första gången stod på skridskor på en is.
– Det stämmer och sedan var jag med på någon skridskoskola i Haninge. När jag började spela hockey i ett lag var jag sju år och det var i Trångsunds IF. Jag har noterat att det står att min moderklubb är Haninge HF. Men det stämmer inte. Det är Trångsunds IF som är det rätta, berättar William som under de yngsta ungdomsåren även höll på med andra idrotter.
– Jag spelade både fotboll och innebandy något år men det var aldrig någon tvekan, det har alltid varit hockey som gäller för mig.

Man kan säga att han har det i blodet. Pappa Christian gjorde nio elitseriesäsonger med Djurgården och är en spelare som fått kultstatus i klubben. Christian gläds naturligtvis med Williams framfart.
– Jag är svinglad för honom, samtidigt som jag också försöker hålla honom på jorden. Jag vet att det går upp och ned i den här branschen och framför allt när man är ung. Det är någonting jag försöker förbereda honom på, säger Christian och fortsätter:
– Det är viktigt att sköta skolan också. Det är någonting man aldrig får tumma på.
Hur ser du på William som spelare?
– Han har lite mer händer och spelsinne än mig. Han såg väl mig som spelare och bestämde sig för att bli raka motsatsen, säger Christian med ett skratt.
Hur var han som liten knatte?
– Väldigt intresserad. När han bestämt sig för att göra någonting så har han alltid gått in i det med allting. Man skulle nästan kunna säga att han är ”nördig” i det han tar sig för.

För att återgå till William så debuterade han i SHL med Djurgården borta mot Oskarshamn. Fem dagar senare – 9 januari – gjorde han sin första SHL-match i Hovet när Djurgården tog emot HV71 inför 7 555 åskådare.
– Det är ett minne för livet, kommer alltid bära med mig det. Jag försökte verkligen njuta när vi skrinnade in till nedsläpp, säger William som många gånger stått på ståplats och sett Djurgården spela.
Hade du någon favoritspelare?
– Det var kul att se ”Linkan” (Fredrik Bremberg) på nära håll. Vidare har jag också kollat mycket på Pavel Datsyuk i NHL.
Hur låter det om du med egna ord beskriver dig själv som spelare?
– En speluppläggare. Gillar att ha mycket puck. Vill göra mina medspelare bättre.
Främsta förbättringsområde?
– Skottet. Jag måste bli ett större hot med det. Jag står ofta och gnuggar skott när det finns tid och möjlighet.

William har redan hunnit skaffa sig en fin meritlista. Han har vunnit SM-guld med U16 och J18, tagit SM-medalj med J20 och brons i TV-pucken. Spelat i landslaget och debuterat i SHL. Fortsätter han på den inslagna vägen så kommer han att vara högvilt sommaren 2021 när det finns möjlighet att drafta honom.
Har du något favoritlag i NHL?
– Ärligt talat så har jag nog aldrig haft favoritlag på det sättet. Jag har mer tittat på enskilda spelare. Men visst var det coolt under perioden när Detroit hade så många svenska spelare. Visst tittade man lite extra på just dem vid det tillfället.
Vilka ord använder du om du beskriver personen William Eklund?
– Jag är ganska social skulle jag säga. Gillar att prata och umgås med människor. Att lära känna folk tycker jag är intressant.
Fritidsintressen?
– TV-spel gillar jag. Det ska vara sportspel som exempelvis NHL och NBA.

I mitten av februari skrev William avtal med Djurgården. Ett avtal som sträcker sig över säsongen 2021/22.
Vilka mål har du satt upp? Kort- och långsiktigt?
– Kortsiktigt är det att konkurrera om en plats i Djurgårdens SHL-lag. Sedan drömmer jag om att vinna SM-guld med Djurgården – det är både en kort- och långsiktig dröm. Ett långsiktigt mål är att en dag spela i NHL.
Avslutningsvis – hur mycket hockeysnack blir det med pappa Christian?
– Visst blir det en del snack, och han kommer med tips. Men när man är hemma så försöker man att ha en vardag också. Annars kan det bli för mycket hockey.

Detta publicerades i nr 2 av Magasinet Hockey.
https://magasinethockey.se/prenumerera/