Det var i slutet av november 2014 som det slog ned som en ”bomb” i hockey-Sverige.
”Donald Brashear klar för MODO”.
Den då 42-årige NHL-veteranen skulle göra comeback i hockeyrinken – och det i Sverige och SHL.
– Jag är glad över att ha fått den här chansen att komma till Europa och Sverige. Det var någonting jag tidigare tänkte en hel del på. Att få möjligheten att skaffa mig nya erfarenheter. När sedan Peter Forsberg ringde och berättade att MODO Hockey behövde en fysisk spelare som kunde komma och hjälpa laget så var det inte något svårt beslut, kommenterade Brashear i samband med att han presenterades av MODO Hockey.

Brashear som vid tidpunkten mätte 190 cm och vägde 106 kg debuterade i NHL i november 1993 och totalt blev det 1025 matcher representerandes Montreal Canadiens, Vancouver Canucks, Philadelphia Flyers, Washington Capitals och New York Rangers. 85 mål och totalt 205 poäng har han producerat och fakta när det gäller utvisningsminuter är 2634.
Brashear är en av de tuffaste spelarna som har spelat i NHL och en av de spelare som motståndarna hade allra mest respekt för. En stark fighter som dessutom gjort sig känd för sitt tunga skott och sin aggressiva forechecking.

Brashear uppmärksammades år 2000 då hans Vancouver Canucks mötte Boston Bruins. Bruins Marty McSorley slog Brashear i huvudet bakifrån med sin klubba så att Brashear föll medvetslös till isen. Brashear fick en svår hjärnskakning av en kombination av själva slaget och av att han slog bakhuvudet i isen då han föll. Brashear var borta från spel i flera veckor. McSorley fick ett års avstängning av NHL och kom aldrig tillbaka som spelare i ligan. Överfallet var ett av ytterst få händelser på ishockeyplanen som lett till åtal i civil domstol. McSorley dömdes för misshandel till 18 månaders skyddstillsyn.

En sak man definitivt kan säga kring Brashear och hans karriär är att han alltid visade en stor passion och hjärta i allting han tog sig för. Sin sista NHL-match spelade Brashear i januari 2010. Därefter gjorde han under tre säsonger totalt 47 matcher i LNAH (North American Hockey League i provinsen Quebec). 194 matcher i AHL, samt två VM-turneringar med USA är ytterligare fakta kring Brashear som också har hunnit med att prova på både boxning och kampsporten MMA.
– Jag gick tre boxningsmatcher och en i MMA. Kände dock att det inte var någonting för mig.

I MODO Hockey blev det 12 SHL-matcher och i dessa var det också begränsat med istid. Men varje gång han var på isen så gav han järnet, samt att han också provocerade spelare som exempelvis Per Ledin och Ole-Kristian Tollefsen. Brashear blev omåttligt populär bland MODO Hockeys fans och i omklädningsrummet var han också omtyckt för sin passion till laget och sporten.
MODO Hockey tvingades till kval den säsongen och vann med 4-0 i matcher mot Vita Hästen. I en av dessa matcher styrde Brashear en puck i nät, vilket blev hans enda mål i MODO Hockey.
Efter sejouren i MODO Hockey gjorde Brashear en säsong i LNAH med Thetford Mines Assurancia.
Därefter höll han upp i tre säsonger innan han under säsongen 2019/20 – som  48-åring – spelade 20 matcher med Wendake Black Jack i LHSLF. Under dessa matcher blev det fyra mål och totalt 17 poäng.