Det började i Wings HC Arlanda.
Nu gör 17-åriga forwardstalangen Josefin Bouveng sin andra säsong i SDHL med Djurgårdens IF.
– Nu känner jag mig mer trygg med allt runt omkring. Vi har en jättebra grupp och en miljö som jag tror kommer att betyda att man kan utvecklas och hela tiden ta steg i rätt riktning, säger Bouveng som innan hon flyttade till Djurgården alltid har spelat med killar.

Ishockeyintresset för Josefin Bouveng föddes när hon följde med på lillebrors hockeyträningar.
– På den vägen var det. Jag tittade på när han hade träning och tyckte det såg roligt ut. Då kände jag att jag också ville testa, ville vara med, säger Bouveng som då var nio år gammal och aldrig för en sekund ångrat att hon valde att börja spela hockey.
– Nej, absolut inte. Det har varit jätteroligt från första stund. Överlag måste jag säga att jag hade det kanonskojigt i Wings HC Arlanda. Föreningen eller laget gjorde inte någon skillnad på mig för att jag var tjej. Utan jag var med på samma premisser som alla andra och det är så det ska vara.

Fram till och med våren 2017 spelade Bouveng i Wings HC Arlanda och den avslutande säsongen där handlade det om spel i U16.
När det sedan var dags för gymnasiestudier så blev Bouvengs val Djurgårdens hockeygymnasium.
– När jag förra säsongen klev in i Djurgårdens organisation så var det första gången jag spelade tillsammans med tjejer, säger Bouveng som under debutsäsongen i SDHL spelade 33 grundseriematcher och gjorde tolv poäng, varav sex mål. I SM-slutspelet blev det ytterligare ett mål och två assists på fyra matcher.
– Det var en helt okay debutsäsong, säger Bouveng som på meritlistan också har spel i två JVM (en silvermedalj) och också vunnit Stålbucklan.

I Djurgården har hon gjort intryck på omgivningen. Så här säger exempelvis sportchefen Nils Ekman:
– Hockeymässigt älskar hon att träna. Det som gör henne unik är att hon bara ser utmaningar och möjligheter i allting hon gör. Hon sätter inte några begränsningar för sig själv och vågar utmana de bästa.
– Jag är ambitiös och när jag gör någonting vill jag göra det fullt ut, säger Bouveng.
Vilka är dina främsta egenskaper på isen enligt dig själv?
– Att jag har ett bra skott och att jag tycker om att göra mål. Sedan tycker jag också att speluppfattningen finns där.
Främsta förbättringsområden?
– Det första jag tänker på och det jag jobbar dagligen med är att ha snabba fötter på små ytor. Det vill jag verkligen förbättra.

Personen Josefin Bouveng?
– Jag är ganska lugn av mig, inte någon som vill ta plats. Jag är också en person som bryr mig om andra i alla lägen.
Att Bouveng är en av landets stora forwardstalanger råder det inte något tvivel om. De senaste säsongerna har hon också representerat juniorlandslaget vid 35 tillfällen.
– Min dröm och mitt mål är att en dag få chansen i Damkronorna. Det är det största man kan göra som spelare tycker jag. I ett längre perspektiv så är min målsättning att bli så bra som möjligt, säger Bouveng.
Förebilder?
– Jag skull vilja säga att jag inte haft några förebilder eller idoler på det sättet. Det är faktiskt sant.

Förra säsongen slutade Djurgården fyra i SDHL. I SM-slutspelet besegrade man först HV71 innan man föll i semifinal mot blivande guldlaget Luleå. Den här säsongen fick Djurgården en tuff start på seriespelet men Bouveng tror på laget.
– Vi startade med några förluster men vi känner att vi hela tiden utvecklas i rätt riktning och jag är övertygad om att vi bara kommer att bli bättre och bättre. Det första målet vi satt upp är att kvalificera oss för SM-slutspelet och väl där vill vi göra bra ifrån oss.
Personligen?
– Jag hoppas kunna fortsätta utvecklas. Helt klart så är det en bra miljö i Djurgården för att ta nästa steg.
Hur ser du på SDHL i stort?
– Nu är det bara min andra säsong. Men min känsla är att ligan utvecklas hela tiden. Tycker också att det bara blir jämnare och jämnare mellan lagen och det är kul.

Artikeln publicerades i Tidningen Hockey (Svenska Ishockeyförbundets officiella tidning) 9-2018.