En ung förening – men ändå en förening med mycket anor och tradition.
Så kan man beskriva SDE Hockey.
En förening som bildades genom en sammanslagning 2007 och som har ett damlag i SDHL men inte något representationslag på herrsidan.
– Vi har inte heller några planer på att starta upp något herrlag. Däremot så vill vi fortsätta vara i framkant när det gäller att utveckla hockeyspelare, säger Daniel Vargö, som sedan några år tillbaka är ordförande i SDE Hockey.

I Danderyds kommun finner man föreningen SDE Hockey.
En förening som har anor sedan 1944 när hockeysektionen bildades i Enebybergs IF. Den föreningen slog sedan samman med Danderyds SK och när sedan även Stocksunds IF kom med i gemenskapen så blev föreningens namn SDE Hockey.
Mest känt kanske man på sitt sätt är genom att man har ett lag i landets högsta liga för damer – SDHL. Där har SDE Hockey spelat sedan hösten 2014 och när vi nu skriver säsongen 2019/20 så är man på väg mot sin främsta säsong någonsin. Tidigare säsonger har SDE Hockey alltid tvingats till kvalspel för sin fortsatta SDHL-existens – nu kan man för första gången någonsin vara på väg mot SM-slutspel.
– Inledningen av säsongen har varit lovande och visst är det kul att se att vi har någonting på gång, säger föreningens ordförande Daniel Vargö. Förutom laget i SDHL så har SDE Hockey även ett flicklag, samt ett lag i Damettan.

På pojksidan så har SDE Hockey lag i alla åldrar, från de allra yngsta upp till J20.
– Vi har haft en stor tillströmning av unga spelare till hockeyskolan och att vi har stegen hela vägen upp är bra och positivt. Traditionsenligt så har J18 Elit varit vårt äldsta lag men den här säsongen så har vi som sagt också J20-verksamhet, säger Vargö.
För några år sedan hade föreningen även ett representationslag på herrsidan som spelade i Hockeytrean.
– Vi har inte några planer på att starta upp ett herrlag igen, säger Vargö innan han kommer in på vad som är föreningens stora utmaning just nu:
– Utmaning eller rättare sagt bekymret är tillgång till istider. Vi bedriver vår verksamhet i två ishallar, samt att vi även haft tillgång till två utomhusrinkar. Men nu har kommunen tagit beslutet att inte starta aggregatet på den ena utomhusrinken vilket inneburit ett tapp på istider för oss.

Att det finns tradition i föreningen har vi redan varit inne på. Stocksunds IF, Danderyds SK och Enebybergs IF har alla var för sig haft framgångar genom historien. Stocksunds IF vann exempelvis SM-guld för U16 1980 och genom årens lopp så har många erkänt skickliga och framgångsrika spelare passerat genom föreningen.
– Historiskt sett så har vi lyckats väl – och så vill vi också att det ska fortsätta. Vi är ett hockeyfäste i den här regionen och det är vi stolta över. Tittar man rent sportsligt så satsar vi mycket på att ha kompetens på tränarsidan. Vi vill ge individerna möjligheten till bra utveckling. Samtidigt så vill vi också att så många som möjligt ska spela hockey. Det är när man kommer till U16 och J18 som det blir mer tävling, säger Vargö innan vi går över på ämnet ekonomi som alltid är en kärnfråga hos föreningar:
– Vi mår relativt bra på det området. Vi har ett eget kapital men har ändå ingen strävan efter att bygga upp någon stor buffert. Vi satsar hela tiden på att nå nollresultat. Vi vill inte heller höja våra avgifter utan jobbar hela tiden hårt med att få in sponsorer till vår verksamhet. Det är på sitt sätt kanske styrelsens viktigaste uppdrag.

FAKTA SDE HF
– SDE Hockey är en sammanslagning från ursprungsföreningarna Stocksunds IF, Danderyds SK och Enebybergs IF.
– Äldst av ursprungsföreningarnas hockeysektioner är Enebybergs IF som bildades 1944. Fem år senare – 1949 – bildades hockeysektionen i Danderyds SK. 1951 bildades hockeysektionen i Stocksunds IF.
– 1980 vann Stocksunds IF SM-guld för U16-lag efter finalseger med 7-3 över Rögle BK.
– 2003 slår Danderyds SK och Enebybergs IF sig samman och bildar DE Hockey. Samtidigt startar den nya föreningen flickverksamhet.
– 2007 bildades SDE Hockey i vilken kommunens junior- och seniorverksamhet bedrivs.
– 2011 vinner SDE Hockey SM-guld i U16 efter finalseger med 10-6 över MODO Hockey. Noterbart är att laget tränades av Anders Lindberg som 1980 var spelare i Stocksunds IF som vann SM-guld.
– 2014 kvalificerar sig Damlaget till Riksserien (nuvarande SDHL) och har sedan dess spelat i den ligan.
– Klubbens första landslagsman var Victor Björk-Lindström som 2008 debuterade i U16-landslaget.
– I NHL just nu finns flera spelare som tidigare under sina respektive karriärer representerat SDE Hockey. Exempelvis William Nylander, Alexander Nylander, Mattias Janmark, Dmytro Timashov, Oliver Kylington.
– Stockhagens Ishall och Enebybergs Ishall är hemvistelse för föreningen, samt att man även har tillgång till en utomhusrink.