Förra året draftades han av Los Angeles Kings och han är en av svensk hockeys mest spännande backtalanger som under den här säsongen har tagit stora kliv.
– Det känns som att jag har utvecklat det mesta i spelet och att jag nu klarar av den här nivån på ett bättre sätt. Visst har det varit lite svajigt ibland men jag känner att jag lär mig för varje dag, säger Helge Grans som debuterade i SHL som 16-åring.

Helge Grans, 19 år i maj, kommer från en riktig hockeyfamilj. Pappa Morgan var med under Troja-Ljungbys storhetstid och är en ikon i klubben. Helges storebröder, Henning och Egon, har också en bakgrund som spelare i Troja-Ljungby.
– Det är inte så överraskande att jag hittade in i hockeyn. Det har alltid kretsat kring hockey i familjen och i Ljungby så spelar mer eller mindre alla hockey, säger Helge som startade i Troja-Ljungbys skridskoskola när han var fem-sex år.
– Jag tyckte det var roligt direkt, eller väldigt roligt ska jag säga. Jag har många härliga minnen från ungdomsåren. Främst kommer jag nog ihåg alla hemmaturneringar, som exempelvis Strålfors Cup. Vi hade ett härligt ungdomslag, bra kamratskap, säger Helge.

Andra idrotter under ungdomsåren?
– Jag spelade fotboll tills jag var 11 år men sedan blev det bara hockey.
Hur var talangen i fotboll?
– Skulle inte säga att jag var någon större talang. Men jag kunde skjuta långt så jag fick ta hörnor och frisparkar från längre avstånd.
Hockey blev det för Helge och han spelade i moderklubben Troja-Ljungby fram tills februari 2018 innan flytten gick till Skåne och Malmö Redhawks. Skåningarna hade upptäckt Helge i en match inför TV-pucken hösten innan och de såg direkt att det var en jättetalang. Intresset var ömsesidigt.
– Malmö ville att jag skulle komma och hälsa på, bekanta mig med klubben och allt runt omkring och det kändes direkt riktigt bra, berättar Helge.

Helge spelade matcher med både U16 och J18 den vårsäsongen innan han på hösten klev in i juniorverksamheten och hockeygymnasiet.
Redan under sin första ”riktiga” säsong i Malmö Redhawks fick han möjligheten att debutera i Malmö Redhawks representationslag, först i Champions Hockey League och sedan också i SHL.
– Det är händelser som man alltid kommer att bära med sig, säger Helge som gjorde fem SHL-matcher som 16-åring. Förra säsongen blev det ytterligare 21 matcher och han gjorde också sitt första mål i SHL när han dagen innan nyårsafton hittade rätt i bortamatchen mot Brynäs. Noterbart är att just Brynäs också stod för motståndet när Helge debuterade i SHL.

Vem eller vilka har du haft som förebilder?
– Först och främst är det mina bröder och min pappa. Sedan gillade jag att kika på Claude Giroux i Philadelphia Flyers. Det var främst när jag spelade center, säger Helge som alltså inte inledde sitt hockeyspelande på backpositionen utan hade en plats högre upp i banan.
– Det var under året som U15-spelare jag började gå över till att spela back. Den säsongen var det kanske 50/50 mellan center och back.
Hur låter det då när han själv beskriver sig som hockeyspelare?
– Spelet med puck är min styrka, passningsspelet, bra på att hitta lösningar på isen, spelsinnet är hyfsat. Tycker också att jag har ett bra skott.
Främsta förbättringsområden?
– Spelet i defensiv zon, det fysiska spelet, samt skridskoåkningen.

Helge var högaktuell för JVM senast men var en av spelarna som hamnade närmast utanför den slutliga truppen.
– Det var såklart tråkigt. Det hade varit kul att spela men det är som det är. Får ta lärdom, se det som en sporre att träna ännu hårdare och prestera ännu bättre, säger Helge som har ålder för spel i JVM även kommande säsong.
Hur ser du på din säsong i stort?
– Jag tycker att jag har tagit stora kliv. Skulle nog vilja påstå att jag har utvecklat alla bitar i mitt spel. Känner att jag klarar den här nivån på ett bättre sätt än tidigare, även om det kanske är lite svajigt ibland.
Vad gör du när det inte är hockey på menyn?
– Spelar gärna padel. Sedan gillar jag att umgås med flickvän och familj.
Hur beskriver du dig själv som person?
– Ödmjuk, driven och tävlingsinriktad. Tror också jag uppfattas som en snäll person.

Vid NHL-draften senast så gick Helge i andra rundan, totalt som spelare nummer 35 när Los Angeles Kings la beslag på rättigheterna för honom.
– Det är en dröm man haft länge och visst var det en häftig känsla som gick igenom kroppen när jag hörde mitt namn. Nu ska jag jobba målmedvetet för att i framtiden förverkliga drömmen om spel i NHL. Det är mitt långsiktiga mål men jag vet att det kommer att krävas mycket av mig innan det kan bli verklighet, säger Helge som också håller hyfsad koll på vad som händer i moderklubben.
– Man följer resultaten och självklart hoppas jag att det ska gå bra för dem, att de ska ta sig från Hockeyettan till HockeyAllsvenskan, avslutar Helge.