Det vankas V75-tävlingar i Norrland till helgen. Närmare sagt körs omgången i Östersund som bjuder på fina tävlingar.  V75 är travets elitserie och varje lördag omsätter spelet åtskilliga miljoner. V75 är även det spelet som betalar ut mest pengar i Sverige, och allt överskott går tillbaka till hästnäringen.

Många av hästarna som tävlar på V75 är ägs av hockeyspelare, och då talar vi inte bara om vanliga spelare. NHL-stjärnor som har travet som sin främsta hobby ses ofta på travbanorna runt om i Sverige när det är sommartrav.

Peter ‘’Foppa’’ Forsberg, Mats Sundin, Henrik och Daniel Sedin, Challe Berglund, Henrik Zetterberg och Jacob Markström. Ja, listan kan egentligen göras hur lång som helst.

Men hur kommer det sig egentligen att det finns en sådan tydlig överrepresentation av hockeyspelare i travsporten?
Enligt gamla OS-hjälten, Tommy Salo är det spelet och spänningen när sin egen häst kommer ut på banan som lockar.
– Det är spänningen som lockar, att följa sin häst från första steget fram till start. Allas dröm är att få ha en häst som står i vinnarcirkeln på Solvalla sista helgen i Maj då Elitloppet avgörs, sa Tommy Salo i en intervju med trav365 för några år sedan.

Framgång föder framgång säger vissa, och det har det onekligen gjort för våra gulblåa hockeystjärnor på travbanorna.

Peter ‘’Foppa’’ Forsberg har haft en rad miljonhästar i sitt stall. 2003 vann hästen det näst mest åtrovärda loppet man kan vinna i Sverige. Svenskt Travderby. Innan karriären var över hade ‘’Foppas’’ stjärna sprungit in över åtta miljoner kronor i prispengar. Diamanten är senaste stjärnan som tävlar flitigt på V75 och även han har kutat in över åtta miljoner kronor.

Mats Sundin har också satsat miljontals kronor på travet, och fått utdelning. 2015 vann Nimbus C.D Jubileumspokalen på Solvalla. Hästen slutade tävla för något år sedan och sprang in över 3,4 miljoner kronor under sin tävlingskarriär.

Henrik och Daniel Sedin har också haft flera topphästar. Men kanske är det ändå elitloppssegern med Nahar som smäller högst. Två dagar efter VM-guldet 2013 fick dom ta hem ett av världens största travlopp på ett regntätt Solvalla.

Jacob Markström då? Hans Mindyourvalue W.F är en följetong på V75 och hästen (som fortfarande tävlar) har sprungit in nästan tio miljoner kronor på tävlingsbanan.

Henrik Zetterberg har precis startat sin hästägarkarriär men i populära TV-programmet Wikegård W.S besöktes lokala spelbutiken där Zetterberg är en flitig kund.

För att summera det hela kan vi nog konstatera att tävlingsinstinkten och avkopplingen verkar vara det som lockar hockeystjärnorna att spela och att satsa miljonbelopp på travet.

Vi på Travstugan hoppas på en gnutta av deras tur till lördagens V75-omgång på Östersundstravet när vårt andelslag ska vara med och tävla om miljonerna på V75. På våran sajt kan ni läsa V75-tips och även vara med och tävla om miljonerna på V75 genom att köpa ett andelsspel.