Idag har ordföranden från ishockeyförbunden i Sverige, Finland och Tjeckien enigt beslutat att det ryska landslaget i ishockey inte ska bjudas in till de kommande turneringarna i Euro Hockey Tour. Det ryska landslaget kommer därför inte att spela i Beijer Hockey Games den 5–8 maj i Stockholm.
– Den ryska invasionen av Ukraina är en fruktansvärd situation, och vi inom ishockeyvärlden står helt bakom Ukrainas folk. Att bjuda in ett ryskt landslag i ishockey till Euro Hockey Tourturneringarna i Stockholm, Helsingfors och Prag är därför helt otänkbart i nuläget, vilket vi var helt eniga om, säger Anders Larsson, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet.

Efter att Ryssland på det mest förskräckliga och avskyvärda sätt invaderat Ukraina har det ställts frågor om ryskt deltagande i de kommande turneringarna i den europeiska ishockeyn. Euro Hockey Tour är en turnering som spelas i de fyra länder som äger turneringen – Sverige, Finland, Tjeckien och Ryssland. Sedan tidigare har Svenska Ishockeyförbundet meddelat att inget svenskt lag kommer att spela matcher i Ryssland i nuvarande situation.
Ordföranden i ishockeyförbunden i Sverige, Finland och Tjeckien har idag fattat det eniga beslutet att inte bjuda in Ryssland till de kommande turneringarna i Euro Hockey Tour som omfattar såväl damer, herrar som juniorer.
– Det här är en allvarlig situation och därför är det mycket viktigt att vi i den internationella ishockeyrörelsen arbetar tillsammans och hittar gemensamma vägar framåt. SIF arbetar aktivt i den internationella ishockeyn för att vi ska fatta gemensamma beslut och ha ett gemensamt förhållningssätt framåt tillsammans med andra hockeynationer och IIHF. I de turneringar som ligger utanför det Internationella ishockeyförbundets verksamhet fattar vi själva beslut och det har vi nu gjort tillsammans med Finland och Tjeckien, fortsätter Anders Larsson.

Svenska Ishockeyförbundet arbetar för att ersätta det ryska laget med ett nytt landslag till Beijer Hockey Games som spelas i Avicii Arena i Stockholm den 5–8 maj.
– Som ordförande för det svenska ishockeyförbundet vill jag vara mycket tydlig: politiska beslut som exempelvis sanktioner ska fattas av regering eller EU. Sveriges idrottsminister Anders Ygeman har också varit tydlig med Sveriges uppfattning att EU bör införa sanktioner mot deltagande för ryska atleter i tävlingar utanför Ryssland. Inget beslut är dock fattat ännu och skulle ett sådant bli verklighet så kommer vi självklart att följa det, säger Anders Larsson.