Bollnäs och Hälsingland förknippas mest med bandy men det finns också hockey.
1939 bildades hockeyklubben i Bollnäs under namnet IK Warpen som sedermera blev Bollnäs Ishockeysällskap och som 1970 kvalade till landets hösta serie.
– Det finns en historia i klubben och just nu skulle jag vilja säga att vi är en klubb som mår ganska bra. Den här säsongen har vi fler lag än på många år och jag både tror och hoppas att den trenden ska fortsätta, säger Pär Palm som är inne på sitt tredje år som ordförande i Bollnäs Ishockeysällskap.

I Bollnäs kommun bor det drygt 27 000 invånare, lite fler än hälften av dem bor i centrala tätorten Bollnäs.
Idrottsklubben som är mest känd i orten är bandyklubben Bollnäs GoIF som vunnit två SM-guld och även World Cup. Orienterings- och skidklubben Rehns BK kommer också från Bollnäs.
Men det finns också en ishockeyklubb på orten – Bollnäs Ishockeysällskap – som har fostrat flera framgångsrika spelare som exempelvis Stanley Cup-mästaren Anders Eriksson och världsmästaren Anders Bergman.

Bollnäs Ishockeysällskap 2018/19 består av lag från U9 upp till U15, samt ett representationslag.
– Vi har ungefär 200 aktiva och sedan också ett 50-tal som spelar i veteranlaget. I augusti hade vi ett läger för våra ungdomar vilket var mycket lyckat, säger Bollnäs Ishockeysällskaps ordförande Pär Palm och fortsätter:
– Precis som många andra klubbar har också vi gått igenom ett stålbad ekonomiskt. Vi har haft stora skulder efter att det kanske funnits en något skev målsättning i klubben. Men det har vi sanerat nu jag skulle jag vilja säga att vi är en klubb som mår ganska bra.

Att bandy förknippas med Bollnäs är allmänt känt. Hur är det då att vara verksam som ishockeyklubb?
– Man kan säga att kommunens fokus hamnar lätt hos den stora klubben, i detta fall bandyn. Men så ska det kanske till viss del också vara eftersom Bollnäs GoIF är en elitklubb inom sitt gebit. Tittar man på aktiva utövare så konkurrerar vi inte direkt med bandyn. Sanningen är den att ser man på ungdomssidan och upp till elva års ålder ungefär så är det många som håller på med båda sporterna men det är faktiskt fler som spelar hockey jämfört med bandy, säger Palm.
Hur är hockeyintresset hos gemene man i Bollnäs?
– Det finns intresse, helt klart. Det märker man i vårt marknadsarbete där vi har många positiva samtal. Sedan vet vi också att det är många som åker till Gävle och ser på Brynäs i SHL. Det som är vår utmaning är att försöka få människor till vår ishall.

Den här säsongen kommer Bollnäs Ishockeysällskap återigen ha ett representationslag i Hockeytrean Gävleborg.
– Vi har haft uppehåll för representationslaget fram och tillbaka under ett antal år. Det som varit ett problem för oss tidigare är att många av våra spelare jobbat inom bygg och flera av dem har under perioder jobbat i andra orter. Ett år hade vi exempelvis många som jobbade i området Uppsala/Stockholm, berättar Palm och fortsätter kring hur man tänkt nu:
– Vi har tänkt om och kommer den här säsongen att ha ett representationslag som till stor del består av äldre spelare, spelare i åldern 30-32 år. Vi har haft några veckors tryout där intresset varit riktigt stort och har man en kärna av äldre spelare och fyller på med yngre så tror jag att vi hittat rätt modell för stunden.

Vilka framtidsmål har ni?
– Vi har satt upp ett mål och en ambition att vi inom en femårsperiod ska vara ett etablerat lag i Hockeytvåan, samt att vi också ska ha ett J18-lag. Det sistnämnda har vi alla möjligheter att nå inom kortare tidsperspektiv men vi har ändå sagt att det är en femårsplan.
Representationslaget tränas den här säsongen av Kai Nurmi och Björn Rödin. Den förstnämnde är ett känt hockeynamn som exempelvis vann SM-guld med AIK 1982.
– Kai flyttade till Bollnäs för fyra-fem år sedan och vi var på honom direkt. Inledningsvis ville han ”bo in sig” men sedan så kom han till oss. Det betyder massor för oss, ett namn som drar till sig spelare.
Bollnäs Ishockeysällskap har sin verksamhet på Sävstaås IP, man kan säga att hockeyn och bandyn bedrivs vägg i vägg.
– Det har sina fördelar, inte minst för de yngre ungdomsspelarna som utövar båda sporterna. Nu finns det planer på att bandyn ska flytta till ett mer centralt ställe och vad det skulle innebära för hockeyn får vi se.

Historiskt sett så har Bollnäs Ishockeysällskap fostrat flera framgångsrika spelare. Den som just nu är hetast är forwarden Albin Eriksson som 2015 lämnade moderklubben för Skellefteå AIK där han förra säsongen SHL-debuterade.
– Albin är spelaren som våra ungdomar ser upp till. De senaste åren har Albin varit hemma under julloven och då har han hela tiden ställt upp och tränat med ungdomslagen och varit en stor inspirationskänsla. Det är stort av honom, avslutar Palm.

FAKTA BOLLNÄS IS
• Bildades 1939 under namnet IK Warpen. 1966 togs nuvarande namn Bollnäs Ishockeysällskap.
• Hemmaplan för klubben är Bollnäs ishall, Sävstaås IP.
• Klubben har fostrat flera spelare som lyckats både nationellt och internationellt. Kjell ”Pipis” Larsson var en målfarlig forward som värvades till Brynäs där han blev svensk mästare och även landslagsspelare. Lars-Åke Sivertsson hamnade via Östers IF även han i Brynäs där han vann sex SM-guld. Backen Anders Eriksson vann under sin tid som spelare i Bollnäs IS Lill-Strimma-stipendiet som bäste back i TV-pucken. Karriären gick sedan vidare till MODO där han vann flera JSM. 1998 vann han Stanley Cup med Detroit Red Wings. Jörgen Eriksson (bror till Anders) spelade i Elitserien med MODO, Björklöven och Timrå. Målvakten Anders Bergman spelade upp MODO i Elitserien och hade en framgångsrik karriär i klubben innan han flyttade till Färjestad. I Tre Kronor vann han VM-guld och OS-brons.
• Andra kända spelare som representerat klubben är förre Brynässtjärnan Lars-Göran ”Jajje” Gerdin, flerfaldige Stanley Cup-mästaren Esa Tikkanen, Petter Antti från Luleå Hockey och Lars Hedenström med fem svenska mästerskap för Brynäs IF.
• Klubbens representationslag spelar i Hockeytrean Gävleborg som innehåller totalt elva lag.

Artikeln publicerades i Tidningen Hockey (Svenska Ishockeyförbundets officiella tidning) 8-2018.