Svenska Damhockeyligan (SDHL) har sedan sin start tagit steg för steg mot att bli mer professionella på alla plan. Nu tas ett stort sportsligt kliv framåt. I flera år har det funnit en efterfrågan och diskussion om målkameror. Under den gångna säsongen påbörjades ett arbete om att ta fram en lösning som nu finns på plats och möjliggör videogranskning med start kommande säsong.

– Vi känner att tiden är mogen att införa målkameror och därmed videogranskning, efter efterfrågan och även arbetet kring att ta fram en lösning som fungerar för SDHL. Det här syftar, förutom att öka professionaliseringen, till sportslig rättvisa så att så många situationer som möjligt ska kunna dömas på isen snarare än i efterhand, säger Johan Schillgard, sportchef SDHL.

– Införandet av målkameror kommer att flytta fram positionerna för SDHL som liga, och jag ser mycket positivt på satsningen. Ur ett tävlingsperspektiv är sportslig rättvisa ett mål som alltid ska eftersträvas, och målkameror är ett viktigt instrument för att uppnå det, säger Magnus Mårtensson, tävlingschef Svenska Ishockeyförbundet.

Målkamerorna kommer monteras och installeras i alla huvudarenor för respektive klubb och användas för att bedöma om det är mål eller inte, samt som komplement vid bedömningar av större straff med mera.

– Jag välkomnar det här steget, som innebär att domarna får ett värdefullt verktyg för att få hjälp med ett av de viktigaste domsluten: mål eller inte. Vi ser fram emot att jobba med detta även i SDHL, säger David Bergman, domaransvarig Svenska Ishockeyförbundet.

Målkamerorna kommer att testas under träningsmatcherna och därefter användas med start första seriematchen 13 september.