Nämner man Kils AIK så tänker många höjdhopp och Stefan Holm.
Men det finns en hockeydel också i alliansföreningen – en hockeydel som andas optimism även om det även finns utmaningar.
– Från mitt eget perspektiv, sett till de senaste tre-fyra åren, så är vi på uppsving. Vi ökar antalet lag och aktiva även om vi gärna skulle vilja rekrytera ännu fler unga, säger Piotr Mirowski, ordförande.

I Värmland hittar vi Kil och föreningen Kils AIK. Kil, beläget ca 23 kilometer från Karlstad, har strax över 12 000 invånare i kommunen och i tätorten handlar det om 7 800 invånare.
Kils AIK bildades 1924 och närmar sig alltså 100 år. Hockeyn kom igång ”på riktigt” 1950 och främsta meriten är att man 1958 spelade kvalserie till landets högsta serienivå.
När vi skriver 2020 så andas det optimism i Kils AIK hockey. Man har en näst intill fulltalig stege på lag och antalet aktiva har gått åt rätt håll de senaste åren.
– Vi har just nu cirka 240 aktiva medlemmar och utav dessa handlar det om 40-45 ledare, säger Piotr Mirowski som suttit med i styrelsen i fyra år, först som ledamot och nu som ordförande.
– Något år till har jag tänkt köra på, sedan får vi se.

Kils AIK har representationslag på både herr- och damsidan. Herrlaget tog sig senaste säsongen till Play Off till Kvalserien till Hockeyettan.
– Herrlaget har gjort flera fina säsonger, har verkligen levererat de senaste åren. Det är bra ledare och bra gruppdynamik, berättar Mirowski.
Är spel i Hockeyettan någonting som kittlar?
– I nuläget är vi inte mogna för det. Vi har inte den ekonomin. Skulle säga att här och nu passar det Kils AIK bra att vara ett topplag i Hockeytvåan.
På tal om ekonomin – hur är status där?
– Den är stabil skulle jag vilja säga. Vi kan göra rätt för oss.

Damlaget var vi inne på, ett lag som håller till i Damtvåan Västra och senast landade på en femteplats.
– Dam började som ett projekt genom samarbeten med andra föreningar. Men nu har vi nått dit att vi är ett mer eget lag och det är självklart roligt, säger Mirowski och fortsätter:
– Överhuvudtaget så tycker jag att vi har ett bra samarbete i alliansen i Värmland. Vi hjälps åt och det är positivt.
Hur ser lagstegen ut i Kils AIK?
– Den här säsongen kommer vi att ha lag i alla åldersgrupper med ett undantag och det är U12, spelare födda 2009 som vi har ett glapp. En av utmaningarna vi har, precis som så många andra idrottsföreningar, är att rekrytera i de yngsta åren. Man märker att barn och ungdomar har så många andra intressen numera.

En sak som Kils AIK sätter stort värde på är utbildningen av ledare. Det har blivit något av ett mantra.
– Utbildning är något som vi värdesätter. Jag kan med stolthet också säga att vi lever upp till det. Vi har bra och utbildade ledare, säger Mirowski och fortsätter:
– Viktigt för oss är att alla ska trivas hos oss. Vi vill vara så breda som möjligt. Man ska kunna utvecklas i sin egen takt och att intresset för idrotten i allmänhet och hockeyn i synnerhet stadigt ska gå framåt. Visst vill vi få fram talanger som tar klivet till elitföreningar, det är alltid kul, men det viktigaste är att vi själva har en bra bredd.

FAKTA KILS AIK
Bildades 2 juli 1924.
Klubbfärgerna är rött, gult och svart.
Har förutom hockey också verksamhet inom fotboll, friidrott och handboll. Tidigare fanns även bandy som verksamhetsområde.
Hockeyn gjorde entré på 1940-talet men försvann snabbt för att vara åter 1950.
1958 kvalade Kils AIK till landets högsta serie sedan man vunnit division 2 före Västra Frölunda. I kvalserien slutade man trea efter AIK och Malmö FF – tre poäng från avancemang.
Klubbens mest kände spelare genom tiderna är Per Åslund som nu kliver in på sin 14:e SHL-säsong med Färjestad. Åslund är också ensam Tre Kronor-spelare som fostrats i Kils AIK. Martin Thelander som blev en ikon i Bofors/BIK Karlskoga startade också sin karriär i Kils AIK.
Stefan Holm, OS-guld i höjdhopp 2004, hade också Kils AIK som sin klubb.
Hemmaplan för klubben är Sannerudshallen som byggdes 1987.
Säsongen 2019/20 slutade föreningens representationslag på herrsidan trea i Hockeytvåan Västra B och förlorade sedan i Play Off mot Kvalserien till Hockeyettan. Damerna (i samarbete med Charlottenberg och Färjestad) slutade femma i Damtvåan Västra.