I Östervåla har det spelats hockey sedan 1958.
I nuläget är man en relativt liten klubb som hoppas att man ska växa – att man ska få en fungerande stege för att hela tiden kunna flytta spelare uppåt.
– Vi har inte något juniorlag men hoppas att vi ska få till det till kommande säsong. Vi jobbar hårt för det och det ser positivt ut, säger
Erik Elvingsson som i drygt två år varit ordförande i klubbens hockeysektion och innan dess har en lång och gedigen bakgrund som spelare i klubben.

Östervåla räknas som en tätort och återfinns i Heby kommun i Uppsala län. I tätorten bor det en bit över 1700 personer.
Historiskt har Östervåla varit centrum för möbeltillverkning, främst för stolar.
I Östervåla finns också idrottsföreningen som har verksamhet i fyra olika idrotter – och en är hockey.
Under 1990-talet var Östervåla IF uppe i landets näst högsta serienivå men därefter har man dalat i systemet. Säsongen 2019/20 spelade man i den femte serienivån – Hockeytrean Östra – men man har förhoppningen om att avancera framöver.
– Visionen för oss är att ha vårt A-lag i Hockeytvåan. Det tycker vi är fullt realistiskt, säger ordföranden i hockeysektionen, Erik Elvingsson.

Östervåla IF hade under den nyligen avslutade säsongen förutom A-lag också U-lag, Tre Kronors hockeyskola och veteranlag i sin verksamhet.
– Vi har haft ca 80 aktiva spelare, samt ca 25 i hockeyskolan. I den sistnämnda verksamheten har vi också fått in några tjejer vilket är glädjande, säger Elvingsson som själv varit verksam i föreningen under många år.
– Jag har varit ordförande i hockeysektionen i drygt två år och innan dess så har jag varit spelare. Jag började faktiskt så tidigt som när jag var tre-fyra år och sedan höll jag på tills jag var 30 år, säger Elvingsson som gjorde 15 säsonger i A-laget.
Hur ser du på föreningens nuläge?
– Skulle säga att vi mår skapligt, och med det menar jag att vi är ju en förhållandevis liten klubb, men att vi önskar växa. Vi har inte något juniorlag och det vill vi få till för att få en fungerande stege, flöde som fyller på uppåt. Ha lag i varannan årskull är en vision vi gärna ser att vi lyckas uppnå.

De senaste åren har Östervåla IF tvingats till en hel del renoveringar och investeringar. Vissa saker av ”akut” karaktär.
– Vi har bytt avfuktare, kompressorer, grejat med själva pisten. Fakta är att under flera år så gjordes inte det underhållsarbete som egentligen krävs, och därför hamnade vi i en utmanande situation, säger Elvingsson.
För några år sedan så hamnade Östervåla IF verkligen i en prekär situation i samband med säsongsstarten när det visade sig att batterierna i ismaskinen var slut.
– Det var riktigt tufft. Då var vi pressade. Vi hade inte som krävdes på vårt konto för att köpa nya batterier, vi kunde inte heller ta lån för det, säger Elvingsson och fortsätter:
– Men det var då som Gustav Lindströms mamma, Johanna, drog igång kampanjen ”Rädda ishallen i Östervåla” på Facebook och även rent fysiskt här i byn. Vi fick ett fantastiskt gensvar och hade på fyra dagar fått ihop över 100 000 kronor. Det var så otroligt många som hjälpte till och stöttade, privatpersoner och företag här i byn, klubbar i distriktet. Fantastiskt.
Det är någonting man aldrig kommer att glömma.

Händelsen ovan är ett bevis på hur viktig hockeyverksamheten är för Östervåla och dess invånare och rent generellt säger Edvinsson så här om stödet:
– Vi har ett fantastiskt stöd från företagen och privatpersonerna. I stort sett alla som bor och verkar här i byn är med och stöttar vilket vi är jätteglada över.
Hur mår ni rent ekonomiskt?
– Det är okay. Vi vill ha en ekonomi som ligger på plus, att vi rullar runt kort och gott.
Förutsättningarna kring istider?
– Där har vi absolut inte några problem. Tvärtom. Generellt kan man säga att vår verksamhet utnyttjar istider mellan 17-20 vardagarna. Det är stor skillnad jämfört med när jag var aktiv som pojkspelare, då var hallen alltid fullbokad. Men nu är det som sagt annorlunda och ofta är det klubbar från exempelvis Gävle, Uppsala, Västerås, Stockholm som hör av sig och vill boka tider hos oss.

Det finns framtidstro i Östervåla IF – och det finns engagemang.
Det lovar gott.
– Kan vi nu bara få till den stege och det flöde vi hoppas på så har vi en intressant tid framför oss, avrundar Elvingsson.

FAKTA ÖSTERVÅLA IF
• 12 maj 1926 bildades Östervåla Idrottsförening och på programmet då fanns exempelvis skidsport och fotboll. Ishockeysektionen bildades 1958 då sektionen för bandy ombildades.
• När vi skriver 2020 har Östervåla IF verksamhet i ishockey, fotboll, gymnastik och skidsport.
• Hemmaplan för ishockeyverksamheten är Lundahallen, byggd 1985, och med plats för drygt 600 åskådare.
• Klubbens mest kända spelare är Marcus Ragnarsson med bl a nio NHL-säsonger i bagaget. Säsongen 2019/20 blev det också NHL-debut för Gustav Lindström, Östervålas andra export till NHL. Noterbart är att Filip Forsberg föddes i Östervåla men sin hockey började han spela i Leksand.
• Under 1990-talet var klubben under fyra säsonger uppe i landets näst högsta serienivå och man var under en period bäst i distriktet. Mot slutet av samma decennium började man dala i seriesystemet.
• Säsongen 2019/20 spelade klubbens representationslag i Hockeytrean Östra.

Detta publicerades i nr 3 av Magasinet Hockey.
https://magasinethockey.se/prenumerera/