Brynäs och SDHL:s poängdrottning Lara Stalder, 25, är historisk.
Hon är den första spelare som får Guldhjälmen som den mest värdefulla spelaren i SDHL, framröstad av spelarna i serien. Bakom utmärkelsen står magasinet HOCKEY i samarbete med CCM Hockey.
– Allvarligt? Häftigt! var Lara Stalders spontana kommentar när hon fick beskedet. Det är en stor ära att få det här priset och jag känner mig verkligen hedrad och stolt.

Lara Stalder är landslagsspelare för Schweiz med HC Luzern som moderklubb. Efter spel i Schweiz valde hon att 2013 flytta till Nordamerika och spela collegehockey för University of Minnesota–Duluth, där hon var mycket produktiv.
2017–2019 spelade hon för Linköpings HC i SDHL och förra sommaren skrev hon på för Brynäs IF, där hon under säsongen gjorde 71 poäng på 36 matcher. Bäst i serien.
Totalt har hon på tre SDHL–säsonger svarat för 170 poäng på 96 matcher.

Lara Stalder var starkt bidragande till att Brynäs blev trea i tabellen, jämfört med sjundeplatsen säsongen dessförinnan.
– Jag har haft en bra säsong i Brynäs och vi som lag har presterat riktigt bra, även om vi siktade på att ta oss längre i slutspelet. Nu ska vi ta ytterligare steg nästa säsong, säger hon.
Erika Grahm, lagkapten i Brynäs och lagkamrat till Lara Stalder, säger:
– Lara är en målskytt och vinnarskalle ut i fingerspetsarna. Oroligt spelsmart och har en kärlek till sporten som få har. Dessutom är Lara en glad prick som ofta kommer med ett leende på läpparna till rinken.

Sedan 1984/85 har Guldhjälmen gått till den mest värdefulla spelaren i SHL (tidigare Elitserien).
I år har magasinet HOCKEY och CCM Hockey beslutat att även SDHL ska ha en likadan utmärkelse. Och precis som Guldhjälmen för SHL är det spelarna själva som är jury.
– Vi på CCM Hockey är stolta över att vara en del av det här och har som målsättning att göra även Guldhjälmen för damer till en lång tradition, säger Atte Riihela på CCM Hockey.
Magasinet Hockeys redaktör Olof Wigren instämmer i det.
– Guldhjälmen kan förhoppningsvis också bidra till att lyfta statusen på både SDHL och svensk damhockey i stort, säger han.

Lara Stalder kommer att få ta emot Guldhjälmen i samband med SHL–matchen Brynäs–Leksand på lördag i Gävle.