Skellefteå-backen Jonathan Pudas, 29 år, är säsongens vinnare av Salming Trophy. I framtiden kommer priset att delas ut till minne av Börje Salming som avled i ALS den 24 november 2022.
– 
Jag är övertygad om att Börje, från sin plats i himlen, vill fortsätta att hylla säsongens bästa back. Och valet av Jonathan Pudas känns helt rätt. Han är dessutom från Kiruna, precis som Börje, och har spelat i Brynäs, precis som Börje, säger Stig Salming, äldre bror till Börje. Stig kommer i fortsättningen att ingå i den jury hos Hockeyjournalisternas Kamratförening som årligen utser pristagaren.
– Jag känner mig djupt hedrad, det är en stor ära. Det finns många bra backar i SHL, och att belönas med Salming Trophy känns verkligen stort, kommenterar Jonathan Pudas.

Juryns motivering är denna:
”Jonathan Pudas är en stark all round back med stora offensiva kvalitéer. Skridskostark och med stor förmåga att föra upp pucken i banan och friställa medspelare. Han hävdar sig väl i det fysiska spelet, trots att hans storlek inte är skräckinjagande”.