Idag kan Svenska Ishockeyförbundets förbundsstyrelse presentera Sam Hallam som ny förbundskapten för Tre Kronor med start säsongen 2022/2023.

– Vi är glada att välkomna Sam Hallam som Tre Kronors nya förbundskapten. För oss har det varit viktigt att rekrytera en förbundskapten med rätt erfarenhet, goda ledaregenskaper och sunda värderingar. Betydelsefullt är också att kontraktet med Sam Hallam sträcker sig över hockey-VM för herrar på hemmaplan i Stockholm 2025, säger Anders Larsson, ordförande för Svenska Ishockeyförbundet.

– Att få möjligheten att leda Tre Kronor är en stor ära. Utmaningen känns otroligt inspirerande, och tittar jag tillbaka på tränarna som haft rollen innan blir jag också väldigt stolt. Jag har under mina år i Växjö haft möjlighet att tävla på högsta nationella nivå och efter den här säsongen ska det bli väldigt roligt att få tävla på internationell nivå. Utöver rollen som förbundskapten känns det också spännande att tillsammans med förbundet utveckla svensk ishockey och jag känner ett stort ansvar att vara ett bra föredöme och representera svensk ishockey på bästa sätt. Under nuvarande säsong ligger dock mitt fulla fokus på Växjö och säsongen vi har framför oss, säger Sam Hallam.

– Jag och tävlingschef Olof Östblom fick i uppdrag av styrelsen att presentera aktuella kandidater för uppdraget som förbundskapten. Utifrån profilbeskrivningen som togs fram var Sam Hallam vårt första namn på kandidatlistan. Sams intresse och engagemang för rollen blev tydlig vid vårt första möte så det är mycket glädjande att vi har kunnat gå i mål med detta, säger Johan Stark, generalsekreterare för Svenska Ishockeyförbundet.

– Tillsättningen av förbundskapten för Tre Kronor till nästa säsong är en viktig första pusselbit för bygget av ledarstaben. Nu kommer vi att arbeta vidare med att sätta ledarstrukturen och i nästa steg ledare i de olika positionerna. Vår förhoppning är att presentera detta så snart som möjligt men samtidigt ligger vårt fokus på säsongen vi har framför oss med kommande OS och hockey-VM, säger Olof Östblom, tävlingschef för Svenska Ishockeyförbundet.

Kontraktet med Sam Hallam är skrivet till säsongen 2025/2026 vilket inkluderar hockey-VM för herrar på hemmaplan 2025 samt OS 2026.