Svenska Ishockeyförbundet, SDHL och SOK genomför en stor satsning på svensk ishockey på damsidan med sikte på medaljer i OS 2026 och 2030.

Den treåriga satsningen ingår i projektet Olympisk Offensiv och är ett samarbete mellan Svenska Ishockeyförbundet, SDHL och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK). Svenska Ishockeyförbundet kommer att ansvara för att årligen genomföra sommarläger och samlingar för 20–25 yngre spelare i tre till fyra årskullar på flick- och damsidan. Spelarna som blir uttagna till samlingarna är i åldersspannet 15–19 år.
– Vi vill tillsammans bygga ett lag för framtiden, som kan konkurrera om medaljer till OS 2026 och 2030. Med hård träning, tålamod och kunskap finns alla förutsättningar för det. SOK kommer att sätta in specialkompetens i projektet för träning som blir skräddarsydd och individanpassad, säger Glenn Östh, sportchef för SOK.
– Att Svenska Ishockeyförbundet, SDHL och Sveriges Olympiska kommitté gör det här gemensamt bådar för en kraft i satsningen, som också ligger helt rätt i tiden. Svensk ishockey kraftsamlar för framtiden och jag är övertygad om att satsningen kan hjälpa oss att skapa fler svenska profiler som i sin tur höjer SDHL än mer. Det i sin tur ska också leda till medaljer på såväl OS som VM i framtiden, säger Anders Lundberg, spelarutvecklingschef och projektledare för satsningen hos Svenska Ishockeyförbundet.

Styrgruppen för satsningen utgörs av Gizela Ahlgren-Bloom, sportchef SDHL, Olof Östblom, tävlings- och landslagschef SIF samt Glenn Östh, sportchef SOK.
– Det är en väldigt betydande satsning och viktig signal till alla unga tjejer som har stora mål med sin ishockey, att det görs en långsiktig satsning på unga spelare mot OS. Våra klubbar står såklart bakom satsningen och roligt att vi tillsammans kan ge dessa unga spelare extra träningsmöjligheter och bra förutsättningar. Vi alla vill att Damkronorna ska tillhöra världstoppen och det här blir en otroligt viktig del för framtida mål, säger Gizela Ahlgren-Bloom, sportchef för SDHL.