Kommer ni ihåg det som 1990 gick under epitetet ”Spelskandalen” och skakade om ii svensk idrott?
Det som startade allting var när IFK Kungälv besegrade IF Boltic med 8–0 i Allsvenskan i bandy.
I hockeyn hamnade klubbar som Västra Frölunda och Bodens IK i rampljuset när tidningen Expressen undersökte saken ytterligare.
Nu visar SVT en dramaserie i sex avsnitt om ”Spelskandalen”.

I höst är det premiärdags för SVT:s nya dramaserie Spelskandalen inspirerad av verkliga händelser och personer. Spel- och sportfantasten Bosse från Piteå och hans vänner ger sig på 1990-talet in i en galen jakt på de stora pengarna på travbanor, hockeyrinkar och fotbollsplaner. Spelskandalen är en skröna som berättar om en tid när sportvärlden förlorade sin oskuld, med skyhöga insatser och matchfixningar som fyllde löpsedlarna och kom att skaka om idrotts-Sverige i grunden. Bosse, som är en jäkel på siffror och har snackets gåva, sveps med i en värld av spänning, stora risker, skumma bookmakers och stormiga förhållanden i jakten på de höga vinsterna.
– Jag tillhör dem som är tillräckligt ointresserade av sport och spel för att aldrig tidigare ha hört talas om historien bakom Spelskandalen. Jag trodde inte heller att den skulle fungera som underlag för en serie. Men så snart jag fått denna förbluffande historia berättad för mig så var jag och alla andra på SVT Drama fast. Dennis Magnusson har skrivit ett underbart manus, och jag är övertygad om att regissören Patrik Eklund och producenten Anette Brantin kommer göra allt som står i deras makt för att publiken ska få vara med om något alldeles speciellt, säger Anna Croneman, programchef Drama på SVT.

Den 7 januari 1990 vann IFK Kungälv hemma mot IF Boltic med 8–0. Det var en utklassning som inte speglade sin tid. IF Boltic ansågs nämligen vara ett mycket bättre lag vid denna tid och även om IFK Kungälv mycket väl skulle kunna vinna matchen så var det mycket osannolikt att det skulle kunna ske med ett så stort resultat. De följande månaderna skedde en hel del ”konstiga resultat” runtom i Sverige, främst inom bandy och ishockey. Mutor misstänktes. Expressen med journalisten Thomas Malmquist kom sedan med avslöjandet och målade upp ett scenario som utgick från att stora summor pengar hade satsats på i förväg uppgjorda matcher. Som grund för sitt påstående hade man en källa som pekade ut namngivna personer som fått spelare i IF Boltic, Bodens IK och Västra Frölunda IF att ta emot/själv satsa pengar på sina lags förluster hos Tipstjänst.

Den trippelkombination som spelades hårdast var tre förluster för Västra Frölunda HC, och gav ett odds på knappa 10 gånger pengarna på Tipstjänstspelet ”Lången” och det statliga spelföretaget gjorde en förlust på drygt 20 000 000 kronor. Stora insatser hade spelats på trippeln i olika delar av landet, och spelombud som tagit emot och betalat ut vinstpengar berättade i tidningen om att de kunder som kom och hämtade pengarna inte utgjorde urtypen för långenspelare vilket gjorde ärendet än mer mystiskt. Reaktionen och ekot i Idrottsverige blev enormt. De utpekade lagen slog ifrån sig anklagelserna och anmälde Expressen och dess ansvarige utgivare Bo Strömstedt till pressombudsmannen Ärendet gick senare vidare till domstol som tryckfrihetsbrott, men i Stockholms tingsrätts dom från den 14 mars 1991 friades tidningen av juryn på samtliga 176 åtalspunkter.

Historien tog inte slut i samband med frikännandet. Först den 7 januari 2000, då tio år gått och fallet därmed preskriberats, kom det fram att bandymatchen IFK Kungälv–IF Boltic var ”uppgjord”. Påståendet var nu om att lagen mycket väl kände till om skandalen och att man var köpta, men att det hela tystats ned kraftfullt från lagens egna organisationer, i syfte att upprätthålla föreningarnas anseende och fasad utåt. Den stora förloraren i spelskandalen var naturligtvis statliga Tipstjänst, men företaget och även dess efterföljare Svenska Spel har tagit händelsen på fullt allvar. Man har med utvecklingen på dataområdets hjälp tagit in fler och bättre varningssystem som slår larm när insatserna blir för höga eller sker samtidigt på samma matcher. Bolaget har även anställt fler medarbetare med full insyn i sporten för att sätta rättvisa och korrekta odds beroende på vilken idrott som utgör spelobjekt.

Spelskandalen, 6 x 45 minuter, spelades in i Piteå med omnejd och hade premiär i SVT hösten 2022. Producent Nexiko: Anette Brantin. Exekutiva producenter: Lars Beckung, Olle Lundquist, Petra Mohl. Ansvarig utgivare: Anna Croneman, programchef för drama på SVT. För internationell distribution svarar ReInvent. I huvudrollen som Bosse ser vi Björn Elgerd (Tunna blå linjen), i andra roller Edvin Bredefeldt (Top Dog), Ulf Stenberg (Björnstad), Eva Melander (Snöänglar) och Erik Johansson (Bonusfamiljen). Dennis Magnusson har skrivit manus och för huvudregin svarar Patrik Eklund. Anette Brantin på Nexiko producerar serien i en samproduktion med SVT och Filmpool Nord.

https://www.agrenshusetshop.se/magasinet-hockey/