Två av landets hetaste talanger på damsidan är barndomskompisar.
Mira Hallin (bilden) och Ebba Hedqvist är det som åsyftas.
Duon har briljerat i TV-pucken och i landslag. Nu ska de också lyfta, och slå igenom, i SDHL-sammanhang.
– Mitt mål är att ta en större roll än förra säsongen, fortsätta utvecklas, säger Ebba
.

De är födda 2006, startade båda två sina respektive karriärer i Svedjeholmens IF. Ebba Hedqvist och Mira Hallin är två av landets hetaste talanger som redan förra säsongen debuterade i SDHL.
2022/2023 vill de kliva fram ytterligare.
– Mitt mål är att få spela mycket, producera poäng, säger Mira som förra säsongen i TV-pucken verkligen producerade, eller vad sägs om 27 mål och totalt 46 poäng på sju matcher. Ebba var för övrigt inte långt efter, 43 poäng, varav 25 mål, blev det för henne.
– Mina förväntningar på den här säsongen är att fortsätta utvecklas. Jag vill också försöka ta en större roll i laget. Jag jobbar hårt för det, sedan måste man också ha en del tur på vägen och också få förtroende, säger Ebba.

Ebba har hunnit med en hel del idrotter under sina år. Förutom hockeyn har det handlat om fotboll, slalom, tennis, ridning och innebandy.
– Fotboll höll jag på längst med men det var ändå ingen tvekan om att jag skulle satsa på hockeyn. Jag stod på ett par skridskor första gången när jag var tre år, min bror Isac är ett år äldre än mig och det blev att jag hängde med honom inledningsvis, säger Ebba.
För Mira startade det också på ett liknande sätt:
– Hela familjen har alltid haft ett stort hockeyintresse. Båda mina bröder spelade och hela familjen åkte ofta skridskor tillsammans.
Höll du på med andra idrotter?
– Främst innebandy och fotboll, det sistnämnda spelade jag fram till förra året.

Hur de beskriver varandra, både som spelare och person, ser ni här intill. Men hur låter det om de pratar om sig själva?
– Jag skulle vilja säga att jag är kreativ, har bra puckkontroll. Försöker hitta lösningar på saker, säger Ebba innan Mira tar vid:
– Jag åker mycket skridskor. Har en helt okay spelförståelse och hittar lösningar. Kan också göra mål.
Ni ser, mycket påminner om varandra.
Vad vill de då främst förbättra?
– Jag vill bli bättre på allt, säger Mira snabbt.
– Skottet och skridskoåkningen jobbar jag mycket med, säger Ebba som för övrigt den här säsongen kommer att möta sin förebild på isen.
– Jag har alltid kikat mycket på Emma Nordin och visst är det coolt att man nu ställs mot henne. Att kunna ta mig till hennes nivå är en dröm, och ett mål för mig.

Det som står helt klart i samtalen med Ebba och Mira är att de är ödmjuka, de svävar inte iväg.
– Det stämmer med mig som person. Jag är ödmjuk, försöker alltid vara schysst med de som är omkring mig, vill också uppfattas som positiv, säger Mira.
– Jag hoppas att jag uppfattas som omtänksam och snäll. Jag försöker alltid se hur andra mår, säger Ebba och fortsätter:
– Sedan har jag en vinnarskalle, jag gillar verkligen att tävla.
Med den inställningen finns det en bra grund för att fortsätta utvecklas, nå ännu längre.
– Mitt stora mål är att ta en plats i Damkronorna, och det ganska snart. College finns också där i tankarna. Jag vill utvecklas, ta steg, nå min högsta nivå, säger Ebba och fortsätter så här när hon pratar om sina favoritlag:
– Mitt hjärta tillhör MoDo Hockey. Eftersom brorsan spelar i Luleå har jag också koll på dem. I NHL följer jag Tampa Bay Lightning och när det kommer till fotboll är det Liverpool som gäller.
Mira?
– Det är MoDo Hockey som gäller.
Vilken målbild har du?
– Jag vill spela hockey när jag blir äldre också. Damkronorna är ett mål för mig.

Mira om Ebba
”Ebba är enkel att spela med. Hon skapar åt andra, är otroligt spelskicklig. Vid sidan av isen är hon en bra kompis, ödmjuk.”

Ebba om Mira
”Mira har bra fart på skridskorna, hon gör alltid rätt saker på isen. Vid sidan av isen har vi känt varandra sedan vi var riktigt små. Hon hittar på mycket skoj.”