Det fanns en tid när IF Troja-Ljungby var bäst i Småland.
Numera har man fått se många andra distriktskollegor hålla till högre upp i seriesystemet.
Men det finns en framtidstro i IF Troja-Ljungby. Man har en bra och bred verksamhet och målsättningen är att man ska avancera uppåt med representationslaget.
– Det är både en vision och en målsättning att vi ska ta klivet upp till HockeyAllsvenskan och därefter också etablera oss där, säger Daniel Håkansson, klubb- och sportchef i IF Troja-Ljungby och tidigare också spelare i klubben under dess storhetsperiod.

I Kronobergs län finner vi Ljungby, tätorten med drygt 16 000 invånare och ytterligare ca 12 000 invånare i kommunen.
Orten ligger där E4 och riksväg 25 möts och näringslivet i Ljungby består i huvudsak av exportorienterad verkstadsindustri och har en jämförelsevis hög specialisering inom industrinäringen.
En hel del kända personer kommer från Ljungby. Författarna Folke Fridell, Lennart Williams och Sölve Rydell, filmfotografen Gunnar Fischer och konstnären Sven Ljungberg är några i raden av namn inom kultursektorn.

Idrottsligt hittar vi Ljungby IF, tidigare en förening med många olika sektioner men numera en ren fotbollsförening som håller till i division 3 på både herr och dam. Ljungby Volley är ytterligare en förening på orten.
Men framför allt så är det här vi hittar IF Troja-Ljungby, hockeyklubben med drygt 350 ungdomar i verksamheten, flera juniorlag, samt representationslag både dam och herr.
– Jag skulle vilja säga att vi här och nu är en förening som fungerar, en förening med allting under kontroll, ordning och reda och förhållandevis välmående. Vi värdesätter en fungerande organisation och en ekonomi i balans, berättar Daniel Håkansson, klubb- och sportchef i IF Troja-Ljungby och fortsätter:
– Ljungby är en hockeystad i grunden och vi är i behov av stöttning från kommun, näringsliv och supportrar vilket vi också har.

Den minnesgode kommer säkert ihåg IF Troja-Ljungbys framfart under 1980- och 1990-talet. Det sistnämnda decenniet avslutade man med att sju år i rad spela i Kvalserien till Elitserien men man lyckades aldrig få till fullträffen. Under den perioden fick man epitetet ”det 13:e laget” eftersom man hela tiden var närmast de 12 lagen i Elitserien. IF Troja-Ljungby hade under den perioden många profilstarka spelare. För att nämna några så hittar man namn som Leo Gudas, Arto Ruotanen, Greger Artursson, Peter ”Kessler” Eriksson, Johan Lindbom. Det fanns också egna produkter som Torgny Karlsson, Morgan Grans och Daniel Håkansson. Just det, den Daniel Håkansson som nu är klubb- och sportchef i IF Troja-Ljungby.

Håkansson har självklart många minnen från den perioden och några har etsat sig fast rejält.
– Jag har väldigt många minnen. Matchen i Sunnerbohov mot Brynäs med över 4000 åskådare glömmer jag aldrig. Inte heller den avgörande matchen i Scaniarinken mot Södertälje när så många från Ljungby gjort resan dit för att stötta oss. Tyvärr räckte det inte heller den gången. Vidare kommer man ihåg alla klassiska derbyfighter mot främst Växjö och Tingsryd, säger Håkansson.
Men steget upp i Elitserien lyckades aldrig IF Troja-Ljungby ta. Hur känner du kring det faktumet?
– Visst hade det varit häftigt om vi hade lyckats. Det var verkligen nära flera gånger. När vi var som bäst var jag 21-23 år och där och då kanske man inte grämde sig, man kände ju att man hade hela livet framför sig. Men nu när man tänker tillbaka så känns det mer. Det var en fantastisk tid och vi hade Strålfors i ryggen som en garant.

Vad kan då framtiden innebära för IF Troja-Ljungby? Som Håkansson tidigare varit inne på så finns det optimism inom klubben. IF Troja-Ljungby har en bra och bred verksamhet och målsättningen är att man ska avancera uppåt med representationslaget.
– Det är både en vision och en målsättning att vi ska ta klivet upp till HockeyAllsvenskan och därefter också etablera oss och göra det bra där, säger Håkansson och fortsätter:
– Sedan 2017 har vi också ett damlag i ettan. Vi har juniorlag i regionselit och vårt J20 har flera gånger kvalat till SuperElit, eller Nationell som det numera heter. Vi har också breddlag på juniorsidan och det är någonting vi är stolta över, det är inte många föreningar som har fyra olika juniorlag.

Senast IF Troja-Ljungby spelade i HockeyAllsvenskan var 2017/18. Därefter har man jobbat hårt för att ta steget tillbaka och förr eller senare kommer det att ske.
– Det är jag övertygad om. Vi är med och fightas även den här säsongen och vi får se vad det slutar med, säger Håkansson.
Spelare att lyfta fram den här säsongen?
– Vår lagkapten Daniel ”Trucken” Karlsson Thörnros (bilden ovan) som varit i klubben hela sitt liv och gör sin 17:e A-lagssäsong står för någonting mycket viktigt för oss. Sedan har vi några unga spelare som känns intressanta, finns mycket potential.