I Pinbackshallen, Märsta har Wings HC Arlanda sitt säte.
En klubb som etablerades 1963 och som efter namnbyten och sammanslagningar fick sitt nuvarande namn 2007.
Klubben har fostrat många spelare som blivit framgångsrika och nu hoppas man själva också på framgångsrika år.
– Jag tillträdde som ordförande för tre år sedan och tillsammans med en ny grupp av människor har vi jobbat hårt för att få ekonomin i balans. Vi har nu stabilitet och ett eget kapital som gör att vi kan utvecklas, säger Johan Karlsson, ordförande i klubben.

Förra våren ramlade Wings HC Arlanda ur Hockeyettan efter att i kvalserien slutat trea. Förlust i sista omgången hemma mot Värmdö gjorde att Trångsund smet förbi Wings HC Arlanda i tabellen.
– Vi har med A-laget rättat munnen efter matsäcken de senaste åren och konsekvensen av det blev att vi ramlade ur Hockeyettan. Tufft och tråkigt naturligtvis men det fanns inte någon annan möjlighet att göra för oss, säger Johan Karlsson, ordförande i Wings HC Arlanda och fortsätter:
– När jag kom in som ordförande för tre år sedan så var den här klubben riktigt illa ute. Vi genomförde en rekonstruktion 2016 och vi har jobbat stenhårt för att få ekonomin i balans. Det har vi lyckats med och vi har en stabilitet som gör att det finns möjligheter att utvecklas. Men vi måste göra det på rätt sätt.

Wings HC Arlanda spelade så sent som 2000 i landets näst högsta serie – Allsvenskan Norra. Ett misslyckat kvalspel gjorde dock att man fick ta klivet ned i dåvarande Division 1 och sedan dess har klubben aldrig varit högre upp i seriesystemet. Den här hösten är det Hockeytvåan Östra som gäller för Wings HC Arlanda men målsättningen är given:
– Vi ska ta oss upp i Hockeyettan igen. Det är viktigt för hela föreningen. Att vi sitter ihop på ett bra sätt, säger Karlsson och vidareutvecklar sitt resonemang:
– Vi har ungdomslag hela vägen hela vägen från minsta knatte upp till U16 Elit. Sedan har vi två juniorlag som spelar i regionselit och vårt J18 kvalificerade sig förra säsongen för spel i Allsvenskan efter nyår. Tillsammans med Arlanda Gymnasium så bedriver vi också ett HG och med allt detta i beaktande så är det också viktigt att ha A-laget på en bra nivå.

Wings HC Arlanda har som sagt kämpat hårt med ekonomin i flera år men känner nu att man har en stabilitet – en grund att stå på som gör att man vågar känna optimism.
– Vi kan nu fortsätta att utveckla vår verksamhet. Vi har exempelvis Hockeyskolan där vi har ca 100 barn som är med. Den är otroligt viktig för oss. Vi ser också på vår förening som någonting mer än en hockeyförening. Vi har betydelse för kommunen och vi vill bidra med mycket. Vi har precis startat upp ett nytt projekt som heter ”skridsko för alla” och precis som det låter så handlar det om att precis vilken person som helst får lära sig att åka skridskor helt enkelt – och det är inte någon avgift utan helt gratis för individen, berättar Karlsson.

I kommunen finns det många idrottsklubbar men de två mest kända och största är handbollsklubben Skånela IF och så Wings HC Arlanda.
– Vi märker helt klart att det finns intresse för vår klubb. Intresse från både sponsorer och kommunpolitiker, säger Karlsson.
Hur skulle du säga att Wings HC Arlanda mår just nu?
– Jag kan säga att föreningen mår bra. Den ekonomiska biten har vi redan pratat om och ser man till själva sporten så har vi fantastiska ledare och tränare som på ett föredömligt sätt hjälper till att utveckla lag och individer. Vi samarbetar också med StarZone där vi genom ledning av dem kan erbjuda våra spelare ca 100 teknikpass/säsong. Det tycker vi är en bra sak. Vi vill skapa förutsättningar för alla individer att bli så bra som de kan bli.

Wings HC Arlanda har fostrat många duktiga spelare. En som definitivt är i ropet just nu är William Karlsson som gör succé i NHL.
– Kopplingen till William är vi oerhört stolta över. Att han dessutom bedriver sin försäsongsträning här hemma i Pinbackshallen och har med sig NHL-kompisar betyder massor för oss. William är en fantastisk människa och han tar sig verkligen tid för att prata och umgås med alla våra knattespelare och betydelsen av det går det egentligen inte att sätta ord på, säger Karlsson och fortsätter så här om Josefin Bouveng som numera spelar i SDHL men för bara två år sedan spelade i moderklubben Wings HC Arlandas U16-lag:
– Det är en jättehärlig tjej och att hon redan nu i så ung ålder nått så långt är imponerande. Men jag är inte överraskad. Josefin är superambitiös och har ett driv i allting som hon tar sig för.
Hur ser det ut med tjejer i föreningen?
– Vi har många i hockeyskolan och vi försöker skapa förutsättningar för att de ska bli ännu fler. Just precis nu har vi inte antalet för att få ihop lag men det fungerar bra att de spelar med pojkar.

Wings HC Arlanda vill tillbaka till Hockeyettan med sitt A-lag och när Karlsson pratar framtidsvisioner och representationslaget så låter det så här:
– Först ska vi ta oss tillbaka till Hockeyettan och sedan vill vi etablera oss som ett lag på övre delen i den ligan. Men det får inte ske till vilket pris som helst. Vi ska vara sunda i allting och det viktigaste är att ha stabilitet i ekonomin. Har man det så kan man också ha en framtidstro och lägga tid och energi på att utvecklas ytterligare som förening.

FAKTA WINGS HC ARLANDA
• Klubben har sitt ursprung i Arlanda HC, som etablerades 1963. Tio år senare, 1973, slog Arlanda ihop sig med Rosersberg och bildade RA73. Klubben bytte sedan namn till Arlanda HC och till säsongen 2007/2008 ändrades namnet till det nuvarande, Wings HC Arlanda.
• Hemmaplan för klubben är Pinbackshallen som byggdes 1986.
• Klubben har fostrat flera spelare som varit framgångsrika såväl nationellt som internationellt. Tony Mårtensson, William Karlsson, bröderna Erik och Anders Huusko, Patric Kjellberg är några i raden av namn.
• Klubbens representationslag spelar i Hockeytvåan Östra A och siktet är inställt på Hockeyettan. J18 och J20 spelar båda i Elit Östra.

Artikeln publicerades i Tidningen Hockey (Svenska Ishockeyförbundets officiella tidning) 9-2018.