Hösten 2012 gjorde Erika Holst sina sista matcher som hockeyspelare. Hon försökte under våren 2013 men skadeproblem satte stopp för fortsatt spel.
En lång och framgångsrik spelarkarriär hade därmed nått sin slutpunkt.
– Självklart är OS i Turin nummer ett, säger Holst när hon plockar fram sina absolut främsta minnen från den tiden.
– Men också OS i Salt Lake City och tiden på college, den resan är någonting som jag för alltid bär med mig som ett varmt minne.
Holst var tidigt en av damhockeyns största i Sverige. Hon representerade Halland i TV-pucken för pojkar och som 16-åring var hon assisterande lagkapten i Damkronorna.
Med Damkronorna gjorde hon fantastiska 330 landskamper och tog silver och brons i OS, samt två brons i VM. Det amerikanska collegemästerskapet – NCAA – vann hon tre gånger, sex gånger blev hon svensk mästare. Holst prisades också individuellt och är en av medlemmarna i svensk ishockeys Hockey Hall of Fame.
Efter att den aktiva spelarkarriären tog slut började Holst att jobba inom svenska ishockeyförbundet. Egentligen hade hon startat upp det arbetet under sina sista år som spelare. Där blev hon kvar fram tills våren 2017 då flyttlasset gick till födelse- och uppväxtstaden Varberg.
– Jag har jobbat som säljare sedan dess och trivs väldigt bra. Tror också det var nyttigt för mig med ett break från hockeyn.
Är du involverad i någon form av hockey nu?
– För ett par år sedan startade de upp flickhockey i Varberg, där har jag varit med vid några tillfällen.
Ser du på hockey?
– Jag försöker se lite SDHL ibland när det passar. Sedan följer jag det hela genom vad som skrivs i sociala medier.