Hur ser du på säsongen 2019/20 i stort?
– Det är svårt att beskriva i korta ordalag. Men man kan konstatera att det började tufft, riktigt tufft med skador på nyckelspelare och förluster. Det var många strukturella saker som inte föll på plats. Det medförde att vi i ledarteamet blev lite konfunderade kring hur vi skulle gå vidare. Men vi bestämde oss för att prioritera försvarsspelet och när vi satte det så blev vi stabilare som lag och tittar man på spelet efter jul så var vi mycket bättre, vi satte oss i läge för att vinna matcher vilket också visar sig i poängskörden. Man ska komma ihåg att vi låg sist i tabellen efter 34 omgångar – det reparerade vi. Vi tog oss förbi lag och det är otroligt starkt att få till en vändning av det slaget.

Med lite distans till det, vad var det som var jobbigast med säsongen?
– Vi klev in i säsongen med stort fokus på att få till en förändring på gruppens sätt att träna. Att få till det när resultaten uteblir är tufft. Vi lever i en stressad och pressad värld där man styrs av resultaten. Då kan det vara svårt att hålla fokus på det man ska göra i sin helhet. Istället blir det att man får ”släcka bränder” och försvara sig. Det är ett perspektiv jag inte varit van vid sedan tidigare och att hantera den stressen och pressen har varit tuff och svår.

Personligen – hur var det att ta rollen som huvudtränare?
– Får bygga vidare på svaret ovan. Den största utmaningen för mig personligen har varit att hålla fokus på rätt saker, jobba med det man tror som över tid ska göra oss framgångsrika. Jag har vid flera tillfällen fått ifrågasätta mig själv.

Individuellt – spelare som tog rejäla kliv?
– Den största förvandlingen skulle jag säga att Broc Little stått för. Han har varit en utpräglad offensiv spelare – och han har varit toppklass på området. Under den här säsongen har han blivit en komplett spelare och gör sin bästa SHL-säsong någonsin. Han har gjort den största resan och blivit en ledare. Vill också lyfta fram Simon Lundmark som inför säsongen var upphaussad efter att ha gått i andrarundan i NHL-draften. Han klev in i säsongen med stor press på sig och jag personligen kan tycka att han inte var riktigt redo för det. Men han har gjort en resa, lärt sig att hantera spela på en hög nivå under längre period.

Vad måste ni förbättra till kommande säsong?
– Bli ännu mer stabila i spelet. Vi har redan tagit kliv, vi har lagt grunden. Spelet i anfallszonen kan förbättras. Har man helheten i spelet så kommer också detaljerna att bli bättre. Man kan säga att vi vill få till en bättre helhet – med offensiv spets.

Detta publicerades i nr 3 av Magasinet Hockey.
https://magasinethockey.se/prenumerera/