I Flemingsberg – med ca 17 500 invånare – så hittar man högskolor och universitet. Men här finns också hockeyklubben Flemingsbergs IK. Klubben bildades som en ren ungdomsklubb hösten 2004 sedan föregångaren Flemingsbergs IF gått i konkurs.
Flemingsbergs IF hade också en stark ungdomsverksamhet men vidlyftiga planer på att få representationslaget uppåt i seriepyramiden tog knäcken på ekonomin.
I nuvarande Flemingsbergs IK är det en helt annan vision som gäller.
– Vår vision är att fostra och bygga hockeyspelare genom bra verksamhet under ledning av bra tränare, säger klubbens sportchef Fredrik Strandfeldt och fortsätter:
– För att vara en klubb i Stockholm så tränar vi mycket och det har inneburit att de som vill träna och spela mycket hockey söker sig till oss. Det är så vi vill vara, vi vill göra det på riktigt samtidigt som självklart glädjen och gemenskapen finns där.

I Flemingsbergs IK – eller ”Flempan” som man kallas i folkmun så finns det årskullar hela vägen på ungdomssidan. Från de yngsta i Tre Kronors hockey upp till U16.
– Att vi har den stegen är vi stolta över. Sedan så har vi ett tapp efter U16 när spelare söker sig till NIU. Vi har en vision om att vi ska kunna starta ett lokalt hockeygymnasium och kanske även profilklasser för de som går i högstadiet. Men samtidigt så accepterar vi också vår nuvarande roll att vi är en bra plantskola, säger Strandfeldt som för övrigt förutom sportchef också är tränare i klubben.
– Exempelvis så har jag tränat Mina Waxin under fyra-fem säsonger och jag är glad över att det har gått så bra för henne. Jag förstod tidigt att hon hade alla möjligheter att ta sig till högsta nivån i landet som hon nu har gjort. Det som kanske särskiljer henne från andra tjejer är att hon har fantastiskt fina händer och mycket bra speluppfattning.

Flemingsbergs IK:s representationslag håller till i Hockeytvåan och man gör det med spelare som många av dem har fostrats i klubben.
– I vårt representationslag finns det nu många spelare som kommit tillbaka till klubben. De lämnade efter U16 för att gå NIU. Men sedan är det ju så att alla inte kan ta sig vidare in i seniorverksamhet på högre nivå. Många som den dörren stängts för väljer istället att satsa på en civil karriär men kärleken till sporten har de kvar och att de då återvänder till oss är hur kul som helst, säger Strandfeldt.
Siktar ni uppåt i seriepyramiden?
– Just här och nu så är spel i Hockeytvåan en bra nivå för oss. Men vi får se vad som händer i framtiden. Lyckas vi få snurr på vår juniorverksamhet så kanske vi en dag är mogen för att ta nästa kliv med vårt representationslag. En sak är i alla fall säker och det är att vi aldrig kommer att äventyra klubbens ekonomi i fall vi skulle sikta på att ta nästa steg.
Hur mår ni ekonomiskt?
– Vi mår bra.

FAKTA FLEMINGSBERGS IK
• Föreningen bildades 28 oktober 2004.
• Har lag i seriespel i alla ungdomsårskullar, U8-U16.
• Representationslaget håller till i Hockeytvåan Östra och slutade femma i fortsättningsserien förra säsongen.
• J18 ramlade ur Elit förra säsongen efter att ha slutat trea i kvalserien – de två främsta tog plats i Elit. 
• Huddinge kommun är hemvist för klubben och verksamheten bedrivs i Visättra ishall.

Artikeln publicerades i Tidningen Hockey (Svenska Ishockeyförbundets officiella tidning) 7-2019.