Ganska precis i centrala Värmland hittar man tätorten Forshaga. Tätorten Forshaga har drygt 6 500 invånare och lägger man till hela kommunen så är den totala folkmängden enligt 2019 års statistik ca 11 500 invånare.
Forshaga är en bruksort vars idrottsförening bedriver både hockey- och fotbollsverksamhet. I den sistnämnda idrotten så tillhör föreningen Division 4 Värmland där man i år placerat sig i tabellens mittskikt.

Hockeyns representationslag är högre upp i seriesystemet – sedan 2013 har man tillhört Hockeyettan – men fakta är att man varit högre upp än så när man blickar tillbaka i historien. 1946/47 gjorde man sin första säsong i landets högsta serie. Det blev dock respass direkt men efter ett år i tvåan var man tillbaka och då blev det fem raka säsonger i landets högsta serie. Efter några år tillbaka i tvåan tog man 1956 återigen klivet upp och då blev det sex raka säsonger innan man degraderades. Under storhetstiden hade man i laguppställningen spelare som Nils ”dubbel-Nisse” Nilsson och Ulf Sterner.

När vi skriver hösten 2019 är det positiva tongångar i Forshaga IF. Framför allt så ser man att fler och fler söker sig till föreningens verksamhet – både vad det gäller fotboll och hockey.
– Ser man till fotbollen så har vi haft ett uppsving där rent rekryteringsmässigt, säger Christer Larsson, ordförande i föreningens huvudsektion, och fortsätter:
– Det är samma sak i hockeyverksamheten. Både TKH och TKS har kommit igång bra efter att ha haltat en aning under några år. Vi har fortfarande något glapp på ungdomssidan, vi saknar ett U15-lag, samt att vi har några årskullar som är aningen tunna till antalet. Men vi ser med tillförsikt fram emot fortsättningen eftersom de allra yngsta ser bra ut till numerären. Det som också är kul är när man tittar på juniorsidan. Vi har inte haft ett J20-lag under några säsonger men nu har vi det, och vi har också som tidigare ett J18-lag och det mest positiva är att vi har åldrar för det nu.

I distriktet Värmland står sig Forshaga väl och en del i förklaringen till det är närheten till Karlstad och Färjestads BK.
– Det ger oss helt klart draghjälp. Tycker också att vi har ett väl fungerande samarbete med Färjestad, även om det alltid kan bli ännu lite bättre, säger Larsson.
Hur mår föreningen ekonomiskt?
– Vi har ett bra eget kapital vilket känns på sitt sätt tryggt. Men som alltid så brottas man med likviditeten.
Representationslaget tog sig förra säsongen till Play Off mot HockeyAllsvenskan. Man gjorde det efter att ha vunnit Fortsättningsserien Hockeyettan Västra. I Play Off betvingades Väsby innan man fick ge sig mot Östersund.
– Vi siktar även denna säsong på spel efter avslutat seriespel. Vi vill till Play Off och man kan ta sig på olika sätt dit. Man kan gå via Allettan eller Fortsättningsserien. Vilken väg vi tar återstår att se, men att vi vill dit är ställt utom allt tvivel. Vi jobbar hela tiden med ambitionen att ta små steg med vårt representationslag, säger Larsson.

Forshaga IF har också andra arrangemang. Forshaga Marknad har man kört sedan 2010 och den går alltid av stapeln under vecka 27. Hemvändardagen har man också kört sedan 2010 och den är veckan efter marknaden. Forshagamässan arrangerar klubben tillsammans med Folkets Park och den är alltid på Kristi Himmelfärdsdag och kommande år handlar det om 20-årsjubileum. Brännbollsfesten är också någonting som klubben haft under sina vingar men de två senaste åren har man tvingats lägga den på is på grund av att intresset varit för svalt.
– Det är full fart även på den sidan. Utöver det som redan räknats upp så är vi huvudansvariga för Klarälvsloppet – Sveriges längsta rullskidlopp där vi ser till att det finns uppemot 350 funktionärer i tjänst. Vi är också med tillsammans med hockeyalliansen i distriktet och arrangerar ungdomshockeyturneringen Nordic Trophy, samt att vi även har våra egna Forshaga Trophy, avslutar Larsson.

 

FAKTA FORSHAGA IF
• Föreningen bildades 1907.
• Föreningen har två sektioner: ishockey och fotboll.
• Har gjort totalt 12 säsonger i landets högsta serie – senaste säsongen var 1961/62.
• Representationslaget spelar sedan 2013 i Hockeyettan och förra säsongen spelade man Play Off mot HockeyAllsvenskan.
• Juniorlagen – J18 och J20 – spelar i Region Väst Division 1.
• Nils Nilsson – dubbel-Nisse – är föreningens mest kända spelare. Nilsson sköt Sverige till VM-guld 1962 och blev efter tiden i moderföreningen också en ikon i Leksands IF. Ulf Sterner har också representerat Forshaga och tillsammans med Nilsson och Hans Adrian bildar de en trio som fått tröjan upphissad i taket. Hans Adrian är för övrigt en av fem bröder som spelade i föreningen under storhetstiden – de övriga var Kjell, Karl-Åke, Birger och Inge.
• Ängevi Ishall med en publikkapacitet på 890 åskådare och byggd 1984 är klubbens hemmaplan.
• Forshaga Ultras är namnet på föreningens officiella supporterklubb.

Artikeln publicerades i Tidningen Hockey (Svenska Ishockeyförbundets officiella tidning) 9-2019.