I den östra delen av Huddinge kommun hittar vi Trångsunds IF – eller ”Trånkan” som klubben allmänt kallas i folkmun.
En gång i tiden spelade klubben i landets näst högsta serie. Det var så långt tillbaka i tiden som säsongen 1972/73.
Numera återfinns klubbens representationslag på herrsidan på den fjärde serienivån – i Hockeytvåan Östra.
– Vi har inte något sikte på avancemang i seriesystemet. Men skulle det ske så kör vi på samma sätt som vi gör nu. Vi kommer aldrig låta A-laget äventyra klubbens ungdomar eller ekonomi, säger Roger Dahlström, sportchef och ansvarig för klubbens sportsliga inriktning.

En växande klubb med stadigt ökande medlemsantal och verksamhet med lag i alla ålderskullar förutom en.
Det är så livet i Trångsunds IF ser ut.
Klubben som har en säsong i landets näst högsta serie och som också inte alltför länge sedan tog en meriterande skalp när man besegrade AIK i Hovet. Den segern kom när AIK hade tvångsdegraderats till dåvarande Division 1.
Men numera håller Trångsunds IF till i Hockeytvåan Östra med sitt representationslag – samtidigt som man ser fler och fler unga börja spela hockey i klubben.
– Vi har fler barn i hockeyskolan jämfört med tidigare år, säger Roger Dahlström som varit verksam i klubben de fem senaste åren och fortsätter:
– Totalt sett har vi ca 320 aktiva spelare i klubben nu och det är positivt.

Trångsunds IF – eller ”Trånkan” som klubben allmänt kallas i folkmun – marknadsför sig själva med parollen ”Riktig hockey sedan 1936”.
– Tycker att vi är en varm förening. Med det menar jag att vi är en förening som ser alla individer. Hos oss får man lära sig åka skridskor och spela hockey från grunden. Har man sedan viljan och vad som krävs kan man, när man har ålder för det, spela i något av våra representationslag på junior- och seniornivå. Hos oss ska man kunna satsa, man ska kunna bli en duktig hockeyspelare, säger Dahlström och fortsätter:
– Man ser också att det kommer fram en och annan spelare från oss då och då. Jesper Bratt är en och vi har också spelare som spelat i olika juniorlandslag. Det är kul.

I sin verksamhet så har Trångsunds IF också verksamhet för veteraner och rekreationshockey. På damsidan har man exempelvis två lag som spelar seriespel inom rekreationshockey.
– Vi hoppas att vi en dag ska kunna ha flicklag i seriespel. I hockeyskolaverksamheten så har vi en hel del tjejer och förhoppningen är att vi inom mycket snar framtid ska kunna ha eget flicklag och sedan bygga vidare på det, säger Dahlström.
Säsongen 2019/20 har Trångsunds IF haft nästan hela stegen av årskullar i seriespel, från yngsta knattar upp till A-lag i Hockeytvåan.
– Det vi saknat den här säsongen är ett U16-lag. Men eftersom vi haft U15 den här säsongen så hoppas vi verkligen att vi ska ha U16 kommande säsong. Samtidigt så är det en utmaning om man ser till spelare födda 2005 i distriktet. Det är en relativt liten kull och det är många klubbar som spelar med smala trupper. Jag tror definitivt att det kommer att krävas samarbete över föreningsgränserna för att det ska kunna bli bra.

I distriktet Stockholm är det ofta också tufft att behålla spelarna i sin förening. Det är nära till grannklubbar.
– Tyvärr händer det ofta för småklubbarna att spelarna byter till en större klubb. Är det ett par spelare som börjar prata om det, och också tar steget så blir det ringar på vattnet, då kanske sju-åtta stycken väljer att göra samma sak. Det är en utmaning som vi har att jobba med, säger Dahlström.
Hur mår Trångsunds IF ekonomiskt sett?
– Bra. Vi skulle heller aldrig äventyra vår ekonomi. Tittar man på vårt A-lag så spelar man i det för att man älskar hockey, inte för att man ska få gratis klubbor eller så. Det spelar inte någon roll om vi är i Hockeytvåan eller i Hockeyettan. Vi skulle bedriva samma sorts verksamhet ändå.

FAKTA TRÅNGSUNDS IF
• 1936 bildades klubben och då under namnet IF Stortorparna. Nuvarande namn antogs 1964.
• Vid bildandet hade man sektioner för fotboll, friidrott, bandy, schack, bordtennis och damidrott.
• Jesper Bratt är enda spelaren med Trångsunds IF som moderklubb som tagit sig till spel i NHL. Fredrik Karlström är draftad men har inte tagit steget över Atlanten. Ove Molin och Thomas Östlund är två spelare som haft fina och framgångsrika karriärer och som en gång i tiden inledde sitt spelande i just Trångsunds IF.
• Hemmaplan för klubben är Stortorpshallen, byggd 1997, och med plats för drygt 600 åskådare.
• Säsongen 2019/20 spelar klubbens representationslag i Hockeytvåan Östra och man har juniorlag i J18 Division 1 Östra och J20 Division 1 Östra.

Detta publicerades i nr 2 av Magasinet Hockey.
https://magasinethockey.se/prenumerera/