1981 var det Lars Eriksson.
2012 hette han
Johan Gustafsson.
2023 kan det vara dags för Carl Lindbom att skriva in sig som svensk målvaktshjälte i JVM.
– Det finns många starka motståndare men vi har hela tiden utvecklats, på alla sätt, i rätt riktning, säger Lindbom som under hösten imponerat stort i HockeyAllsvenskan med Djurgården.

Han började spela hockey runt fyra-fem års ålder. Men det dröjde ett bra tag innan han hamnade i kassen, och Carl Lindbom, som han säger själv, velade också innan han bestämde sig fullt ut för målvaktspositionen.
– Jag tyckte det var riktigt kul att vara utespelare också. Det var en hel del funderingar innan jag bestämde mig att satsa på målvaktspositionen fullt ut. Men till slut blev det att jag tog rygg på brorsan som också blev målvakt, säger Carl, och brorsan är Olof, tre år äldre än Carl, och som nu spelar sin hockey i Nordamerika, ECHL och Jacksonville Icemen.
Beslutet att satsa på målvaktspositionen är ingenting som Carl ångrar. Tvärtom. Nu har han också en strålande höstsäsong bakom sig där hans spel hjälpt Djurgården till flera segrar i HockeyAllsvenskan.
– Jag har haft en bra höst, någonting annat kan man inte säga. Tycker jag har utvecklats för varje dag med den bra verksamhet som Djurgården har. Jag har fått spela mycket och det har självklart också bidragit till utvecklingen.

Lindbom var en av tre målvakter i Juniorkronorna vid JVM i augusti. Då blev det inte någon speltid för honom. Det lär det bli den här gången.
– Det ska bli otroligt kul att åka till Kanada igen. En inspirerande utmaning och jag ser verkligen fram emot turneringen.
Hur ser du på hösten för Juniorkronorna?
– Vi har blivit bättre och bättre. Det är alltid en utmaning att få ihop allting när det är så pass korta samlingar som det är. Men jag tycker genrepsturneringen i Tjeckien var riktigt bra, både för spelet på isen men också för sammanhållningen vid sidan av. Vi tog helt klart steg i Tjeckien och sedan får vi också förberedelser innan JVM-turneringen som kommer att betyda mycket för oss.
Hur ser du på motståndet som väntar?
– Det finns många starka motståndare, jag tror Kanada och Finland är de allra tuffaste. Men vi har möjligheter att mäta oss med dem, det måste vi tro på.

Kan Lindbom spela på den nivå han har gjort under hösten är mycket vunnet för Juniorkronorna. Det målvaktsspelet kommer ge Juniorkronorna möjligheten att vinna matcher.
Vilka är dina största styrkor?
– Snabbheten på skridskorna är en sak. Min reaktionssnabbhet är också bra, jag är svår att slå öga mot öga.
Främsta förbättringsområden?
– Vill förbättra och förädla alla delar. Men rent specifikt vill jag bli bättre i spelet med klubban, vill kunna hjälpa till och bidra mer i uppbyggnaden av spelet. Det är bra för laget, och det är bra för min personliga utveckling.

Lindbom draftades 2021 av Vegas Golden Knights och spel i Nordamerika och NHL är hans stora framtidsdröm. Ett starkt JVM kommer garanterat hjälpa honom ytterligare på vägen att nå drömmen.
– Det är den stora drömmen att en dag ta mig till NHL. Men jag vet att det är mycket hårt jobb som krävs för att nå dit, säger Lindbom som har en tidigare framgångsrik NHL-svensk som sin stora idol och förebild:
– Henrik Lundqvist, kungen, är definitivt min idol. Precis när jag bestämde mig för målvaktspositionen var ”Henke” riktigt grym, dominerade NHL.
Hur bra Carl Lindbom kommer att bli i framtiden får vi se. Vi vet att den här hösten lovat mycket och kanske föds en ny målvaktshjälte i kommande JVM.