Efter en skadefylld säsong ser Jacob Olofsson fram emot 2020/21.
Den 20-årige talangfulle centern som 2018 draftades av Montreal Canadiens ska kliva in i sin tredje SHL-säsong.
– Trots att fjolårssäsongen blev som den blev med skador så tog jag ändå kliv. Nu ska jag köra en bra rehab och bygga upp mig och förhoppningsvis kan jag vara hel kommande säsong och då får vi se vad det leder till, säger Olofsson.

Han är född i Piteå men redan i tvåårsåldern blev det en flytt tillsammans med mamma Carola, pappa Håkan och storebror Philip till Boden.
Det var där som hockeykarriären startade för Jacob Olofsson.
– Jag var väl fyra-fem år när jag var på uterinken med pappa. Sedan året därpå så började jag spela i Boden och det är på den vägen allting startade, säger Jacob som under ungdomsåren också höll på med andra idrotter:
– Jag spelade fotboll fram tills 12-13 års ålder, mycket beroende på att brorsan Philip höll på. Det blev också innebandy under några år.
Var det någon gång någon tvekan om val av idrott?
– Nja, egentligen inte. Men fotboll var riktigt skojigt och när Philip slog igenom i den idrotten så funderade jag en del, men kändes som att jag hade bättre förutsättningar för hockey.

Jacob spelade i moderklubben Bodens HF fram tills att han var 13 år. Därefter blev det spel i Luleå och Brooklyn Tigers innan han tog klivet till Luleå Hockey.
– Det blev bara en halv säsong i Luleås organisation innan familjen flyttade till Sundsvall och då blev det spel i Timrå för mig, säger Jacob.
I Timrå blev det totalt fyra och en halv säsong för Jacob. Han hann med att spela i U16, J18 och J20 innan det var dags för debut i representationslaget och HockeyAllsvenskan.
Under sin första hela säsong i HockeyAllsvenskan fick han vara med om avancemang till SHL.
– Det var såklart riktigt häftigt att få göra den resan, säger Jacob som tillsammans med årskamraten Filip Hållander fick massor av beröm under resans gång.

Första säsongen i SHL gjorde Jacob också med Timrå men inför säsongen 2019/20 så gick flytten till Västerbotten och Skellefteå AIK.
– Jag trivdes mycket bra i Timrå och är tacksam för den tiden. Men jag kände att Skellefteå var en intressant och bra utmaning för mig, ett bra steg på utvecklingskurvan.
Har du haft något favoritlag under åren?
– Det har mest blivit att lagen man representerat också varit favoritlag. Men någonstans har jag alltid hållit på Skellefteå, tror det till stor del beror på att man haft många vänner i staden.
Förebilder?
– Min bror Philip har alltid varit min största förebild. I hockeyn har det kanske främst varit Auston Matthews. Men det har också skiftat en del, man har kollat på många duktiga spelare.
Vad gör du när det inte är hockey på menyn?
– Under säsong blir det en hel del tv-spel. Under somrarna blir det mycket golf. Det är oerhört roligt, en kanonhobby skulle jag vilja säga.

Första säsongen i Skellefteå för Jacob kom att handla en hel del om skador. Till slut så tvingades man också ta beslutet om operation av hans axel.
– Man kan väl säga att det blev en säsong där det var mycket upp och ned. Men överlag ändå bra. Jag åkte på skador, och tyvärr kom de varje gång jag kände mig som bäst. Till sist var det bara en göra en operation, säger Jacob som annars, med egna ord, beskriver sig själv som spelare på följande sätt:
– Tvåvägscenter med uppsidor i det offensiva.
Personen Jacob?
– Gillar att göra saker, kan ha temperament, bra kille, positiv.

Efter genomförd operation så klev Jacob in i en period av rehab – och där kommer han inte att fuska med någonting.
– Jag ska göra det här riktigt, se till att komma tillbaka starkare än någonsin. Ge mig själv förutsättningar för att fortsätta utvecklas.
Hur går dina framtidstankar?
– Allt fokus är på rehab och säsongen 2020/21. Jag vill vara skadefri kommande säsong, vara på planen. Jag vet vad jag kan och vill bygga vidare på det. Sedan får vi se vad framtiden i ett längre perspektiv innebär. Får se vad de säger på andra sidan Atlanten också.