Svenska Ishockeyförbundet, Sveriges Olympiska Kommitté och Svenska Spel Damhockeyligan fortsätter den gemensamma satsningen på svensk damhockey inom ramen för Olympisk Offensiv med sikte på medaljer i OS 2026 och 2030. Idag presenteras säsongens trupp och program, som bland annat innehåller match mot Ohio State University.
– Den offensiva olympiska insatsen på damhockeyn startade bra under 2022 och fortsätter nu med ökad insats på individuell uppföljning. Vi tror och hoppas att den här satsningen ska bära frukt till OS 2030 med OS i Milano som ett steg på vägen, säger SOK:s sportdirektör Peter Reinebo.

Satsningen började förra säsongen och fortsätter över säsongen 2023/2024. Truppen som presenteras idag har tagits ut av förbundskaptenerna för Damkronorna, Ulf Lundberg, och Damlandslaget U18, Andreas Karlsson. Tolv av spelarna i truppen var med och vann silver för Sverige på U18-VM i Östersund i januari 2023.
– Det känns oerhört bra att Olympisk Offensiv-satsningen fortsätter och dessutom vrids upp ytterligare ett snäpp. Samlingar med individuellt fokus på is, fys, kost, återhämtning och tufft matchande innebär stor hjälp i utvecklingen för dessa lovande spelare, säger Ulf Lundberg, förbundskapten för Damkronorna.

Under våren och sommaren kommer Olympisk Offensiv-truppen att samlas för olika läger, som innehåller träning, tester och matcher. Till samlingen i slutet av juli kommer Ohio State University med sitt collegelag och möter Olympisk Offensiv. Under hösten 2023 blir det individuella uppföljningar för spelarna i truppen.
– Vi är mycket glada över att satsningen fortsätter. Svensk damhockey är på frammarsch, något vi inte minst såg på U18-VM i Östersund där det blev silvermedalj. Det blir värdefullt att tävla mot Ohio State, ett av de bästa collegelagen, för att tjejerna ska ta nya steg i utvecklingen, säger Anders Lundberg, landslagschef på Svenska Ishockeyförbundet.
– Vi är glada att satsningen fortsätter, och känslan är att resan bara börjat. Signalvärdet är stort för unga tjejer som är villiga att satsa på ishockeyn fullt ut. Synergieffekterna i svensk damishockey är många och vi som liga är glada att kunna stå bakom denna satsning och på så vis hjälpa svensk ishockey, men även öka värdet för oss som liga. Våra internationella framgångar är avgörande för helheten och denna satsning har en stor del i den framtiden, säger Oscar Alsenfelt, sportchef på SDHL.

Truppen
Målvakter
Ida Boman
Maja Helge
Lisa Jönsson 
Ebba Svensson Träff

Backar
Solveig Gisler (bilden)
Emma Goding 
Mira Jungåker 
Ida Karlsson 
Astrid Lindeberg 
Linnea Natt och Dag 
Jenna Raunio 
Alva Solberg

Forwards
Emilia Bergeby Hallbeck 
Lova Blom 
Edit Danielsson 
Moa Gustafsson 
Nicole Hall 
Mira Hallin 
Ebba Hedqvist 
Isabelle Leijonhielm 
Felicia Levin 
Emma Rehn 
Wilma Sundin 
Hilda Svensson

Program våren/sommaren, Olympisk Offensiv
24–28 april
Tester och fysläger på Bosön

22–27 maj
Läger och matcher i Falun (tillsammans med Damkronorna)

13–18 juni
Läger i Ängelholm

24–30 juli
Läger och matcher i Stockholm (tillsammans med Damkronorna och Ohio State University)