SK Lejon är klubben som lever i skymundan av storebror på orten – Skellefteå AIK.
Många gånger en tuff tillvaro men det finns också sina fördelar.
– Fördelarna är bland annat att vi bedriver vår verksamhet i en extremt fin arena och anläggning. Den möjligheten hade inte funnits om inte Skellefteå AIK varit en storklubb i svensk hockey. Sedan är det självklart tufft att konkurrera med dem om sponsorintäkter, samt att vi senaste åren även upplevt att vi har svårt att locka till oss spelare på ungdomssidan, säger Johan Marklund, ordförande i SK Lejon.
2018 har SK Lejon jubilerat. Klubben bildades 1958 under namnet Lejonströms SK och är därmed nu 60 år och under de 21 senaste åren har namnet varit SK Lejon. Verksamheten bedrivs i Skellefteå Kraft Arena och sett till det så finns det få klubbar på nivån som kan stoltsera med samma fina faciliteter som SK Lejon.
I november förra året fick SK Lejon mer uppmärksamhet än någon gång tidigare när det stod klart att Jimmie Ericsson skrivit ett korttidskontrakt med klubben.
Ericsson gjorde en match och blev målskytt när SK Lejon besegrade Kiruna IF med 4-1.
Men det mest noterbara med matchen var publiksiffran som uppgick till 3 510 åskådare i Skellefteå Kraft Arena.
Under säsongens övriga 14 hemmamatcher hade SK Lejon 1 348 åskådare. Inte i snitt. Utan totalt.
– Visst kan man säga att det gav extra uppmärksamhet med Jimmie Ericsson i laguppställningen, säger SK Lejons ordförande Johan Marklund.
SK Lejons representationslag gör den här säsongen sitt sjätte raka år i Hockeyettan Norra och när det gäller senior- och juniorverksamheten så känner ordförande Marklund att klubben är på rätt väg.
– Vi har en bra verksamhet både på senior och junior. Det är bra driv i det vi gör. Vi får uppmärksamhet för att vi gör ett bra arbete och spelare på både junior- och seniornivå söker sig till vår klubb.
Men när det gäller ungdomsverksamheten så har SK Lejon sina utmaningar att locka spelare. Innevarande säsong så har SK Lejon endast två ungdomslag i seriespelet – U14 och U16.
– Vi har helt klart en utmaning i nyrekrytering. Vi bedriver Tre Kronors hockeyskola tillsammans med Skellefteå AIK och när det sedan är dags för spelarna att välja förening att representera så är det helt klart som så att Skellefteå AIK har bättre dragningskraft. Riktigt så var det inte för tiotalet år sedan. Då kunde det variera betydligt mer. Där är Lukas Wernblom ett bra bevis. Lukas pappa Magnus representerade Skellefteå AIK men Lukas startade ändå sin hockeykarriär hos oss i SK Lejon, säger Marklund.
Därmed kommer också Marklund in på ett ämne och område som han brinner mycket för – nämligen hur det ser ut med pengarna inom svensk hockey.
– Vi är jättestolta över att en stortalang som Lukas Wernblom har SK Lejon som moderklubb. Jag hoppas verkligen att han får ut sin fulla potential och en dag tar klivet till världens bästa liga – NHL. Men det kommer inte att generera oss i SK Lejon några pengar och det tycker jag är helt fel. Det är ett systemfel inom svensk hockey. Pengar måste ned i systemet annars kommer vi inom inte alltför lång tid knappast att ha någon bredd kvar. Här måste Svenska Ishockeyförbundet och Svenska Hockeyligan ta sitt ansvar – och man måste göra det nu, säger Marklund och fortsätter:
– Vi och i stort sett alla andra klubbar på nivån Hockeyettan och Hockeytvåan har rejäla utmaningar med ekonomin. Det är ett fåtal personer som helt ideellt gör ett enormt jobb för att driva runt en förening. Här måste det bara hända någonting, det måste ned pengar i systemet. Jag menar inte att klubbar som oss ska ha pengar för att betala ut löner till spelare utan det handlar om att vi måste få resurser för att ha ett fungerande kansli. Som det är nu är det allt som oftast personer i styrelse som får ta hand om allt det vardagliga istället för att kunna ägna sig åt att skapa resurser och utveckling inför framtiden.
Hur ser du på framtiden för SK Lejon?
– Det finns utmaningar vilka jag redan varit inne på. Men någonstans så tror jag ändå att vi har en ljus framtid, om vi får förutsättningarna. Vi gör ett värdegrundsarbete och vi har jobbat hårt med att hitta vår profil, vår identitet. SK Lejon är en klubb som ser mer än hockeyspelaren, vi ser människan under utrustningen. Vi vill hjälpa till att utveckla individer, både som hockeyspelare men också som människor. För oss är det också oerhört viktigt att alla ska få möjligheten att vara med. Den som vill spela hockey ska kunna få göra det. Det är oerhört viktigt för SK Lejon.
Att verka på samma ort som en storklubb som Skellefteå AIK har både sina för- och nackdelar för SK Lejon.
– Fördelarna är bland annat att vi bedriver vår verksamhet i en extremt fin arena och anläggning. En annan fördel är att det finns ett brett intresse för sporten i staden, det finns en grund. Men sedan finns det också nackdelar och den på sitt sätt största är väl att v i konkurrerar om samma sponsorintäkter. Vidare så är det ju också en nackdel för oss när det kommer till nyrekryteringar. Skellefteå AIK har ett starkare varumärke än oss. Här gäller det för oss båda – Skellefteå AIK och SK Lejon – att hitta lösningar för att hålla igång både elit och bredd, säger Marklund.
Ett annat område som SK Lejon har ett jobb att göra på är inom tjej- och damverksamheten. SK Lejon har genom åren haft tjejer i sin verksamhet som har spelat i olika ungdomslag. Men den här säsongen har man inte en enda aktiv.
– De vi har haft har gått vidare till klubbar i SDHL och även till Skellefteå AIK:s lag i Damettan. Det här är någonting vi jobbar med för att skapa förutsättningar för att kunna bedriva tjejverksamhet. Som det är just nu så finns det inte ett enda tjejlag i centrala Skellefteå. Tjejer hänvisas till Clemensnäs som håller tilldrygt en mil utanför staden. Som jag var inne på tidigare så tycker SK Lejon att hockey ska vara för alla och vi ser också att det finns intresse bland tjejer för att spela. Det gäller för oss att göra jobbet, att se till att vi skapar förutsättningarna, avslutar Marklund.
Artikeln publicerades i Tidningen Hockey (Svenska Ishockeyförbundets officiella tidning) 12-2018.