I Svedjeholmens IF har det spelats hockey sedan 1960.
I nuläget finns inte någon seniorverksamhet i föreningen utan säsongen 2022/2023 bedrivs aktivitet i fem olika lag: Tre Kronor Hockeyskola (TKH), U8/U9, U12, U15 och U16 Region Norr.
– Vi som förening mår väldigt bra skulle jag säga. Visst kämpar vi, precis som många andra, med rekryteringen av barn och ungdomar in till hockeyverksamheten, säger klubbens ordförande Tony Olsson
.

I utkanten av Örnsköldsvik, i Domsjö, hittar man Svedjeholmens Idrottsförening. Föreningen bildades i september 1937 av ett antal ungdomar under namnet Svedjeholmens Kamraterna.
Redan året därpå bytte man till det nuvarande namnet efter att Riksidrottsförbundet underkänt ursprungsnamnet.
Under 1940-talet var skidåkning och orientering föreningens huvudverksamhet.
1958 ansökte man om medlemskap i Svenska Ishockeyförbundet och sonderade om möjligheterna att anlägga en ishockeyplan.
1960 deltog klubbens A-lag i seriespel första gången och då handlade det om Division 5. En av de som spelade i A-laget på 1960-talet var Anders Hedberg. Redan som tolvåring gjorde han debut. Hedberg blev med tiden en av svensk hockeys stora, och att han är störst i historien i Svedjeholmens IF råder det inte något tvivel om. Hedberg blev kvar i moderklubben fram till 16 års ålder när han gjorde den korta flytten till MoDo.

Något A-lag har inte Svedjeholmens IF numera. Däremot bedrivs aktivitet i fem olika ungdomslag, från de allra yngsta i Tre Kronors Hockeyskola upp till U16 där man spelar på högsta regionsnivå i norr.
– Vår ambition här och nu är att vi ska vara en ungdomsförening. Att vi ska utbilda och förbereda barn och ungdomar ungdomsåldern ut. Vi ska göra det genom att ha bra och välutbildade ledare i verksamheten, säger Tony Olsson.
Hur många aktiva har ni i verksamheten i nuläget?
– Fördelat på de fyra ungdomslagen är det cirka 70 spelare. Sedan tillkommer de som är med i Tre Kronors Hockeyskola. Vi jobbar mycket med rekryteringen till Tre Kronors Hockeyskola, är aktiva på skolorna i närområdet, försöker synas och informera om vår verksamhet.

Just det här med nyrekrytering är någonting som hela hockeysverige jobbar hårt med.
– Det är avgörande för oss. Här och nu har vi lite glapp mellan årskullarna och det vill vi försöka få till en ändring på, säger Olsson.
Hur ser det ut med tjejer i verksamheten?
– I de yngsta grupperna har vi ett antal tjejer, de äldsta är två stycken i U12. Just det här med tjejverksamhet är någonting vi för samtal kring med regionen i norr, försöker få tips på hur man ska jobba.
Ett par som har fostrats i Svedjeholmens IF är Mira Hallin och Ebba Hedqvist. Två av svensk damhockeys allra största talanger.
– Vi är otroligt stolta över Mira och Ebba. Det är riktigt roligt att se vilken nivå de redan nu nått, och det ska bli lika roligt att följa dem i framtiden, säger Olsson.

FAKTA SVEDJEHOLMENS IF
• Bildades i september 1937 under namnet Svedjeholmens Kamraterna. Redan året därpå bytte man till det nuvarande namnet Svedjeholmens Idrottsförening efter att Riksidrottsförbundet underkänt ursprungsnamnet.
• Klubbfärgerna är svart, vitt och rött.
• Hemmaplan för föreningen är O-rinken som när den invigdes 1997 blev landets 271:a hall. O-rinken har en publikkapacitet på 500 åskådare.
• Anders Hedberg är en av svensk hockeys stora genom tiderna och han inledde sin karriär i Svedjeholmens IF. Victor Berglund, som tillhör Boston Bruins, är ende spelare från föreningen som i nuläget är verksam på andra sidan Atlanten. William Strömgren i Brynäs och Theo Jacobsson i MoDo är två spelare som är NHL-draftade.
• Säsongerna 1999/2000–2003/2004 hade föreningen sitt representationslag i Division 1 där det som bäst blev en sjundeplats.