Vänersborgs HC har precis som många andra klubbar påverkats av pandemin som pågår i världen.
Ekonomiskt gjorde man ett stort tapp förra våren när man tvingades ställa in flera cuper.
Sportsligt drabbades Vänersborgs HC när säsongen blåstes av efter två omgångars spel i Kvalserien till Hockeyettan.
– Vi bestämde oss för att jobba oss ur krisen och jag kan säga att vi har kontroll på ekonomin. Sportsligt har vi laddat om och målsättningen är att vi vill bli en etablerad klubb i Hockeyettan, säger klubbens ordförande Bosse Tallbo.

Vid den södra änden av Vänern – Sveriges och Europeiska Unionens största insjö – hittar man Vänersborg.
Tätorten, som tidigare kallats Lilla Paris, har lite fler än 24 000 invånare och ser man till hela kommunen är man inte långt ifrån 40 000 invånare.
Ytterligare geografiska fakta är att Vänersborg ligger i landskapet Västergötland och i Västra Götalands län och tillsammans med Trollhättan så ingår man i Tvåstad.
Kända personer som är född i Vänersborg kan nämnas poeten Birger Sjöberg, friidrottaren Arne Andersson och tv-profilen Fredrik Wilkingsson.
Ser man till nuvarande idrott så har man IFK Vänersborg i Elitserien i bandy och i fotbollssammanhang återfinns Vänersborgs IF i tvåan tillsammans med Vänersborgs FK.

Här finns också HC – Vänersborgs Hockey Club som bildades 1977 och som förra säsongen vann Hockeytvåan men aldrig fick chansen att kvalspela för avancemang.
– De var såklart trist att det slutade på det sättet. Men hockeymässigt lider jag mer med klubbar som Björklöven och MODO som hade det ännu tuffare med tanke på den ekonomi som är på den nivån, säger Bosse Tallbo, som grundade klubben och som sedan 2013 varit ordförande.
– Jag har varit hockeyledare i 52 år av mitt 69-åriga liv. När vi gick ut IFK Vänersborg och grundade Vänersborgs HC så var jag sekreterare från starten, förutom att jag var tränare och ledare också. I slutet av 1990-talet växte vi som förening enormt mycket, vi hade dubbla lag i flera årskullar, säger Tallbo som nu kan konstatera att Vänersborgs HC har en väl fungerande förening, att man har lag i alla ålderskullar och att man har totalt uppemot 350 aktiva.
– Vi försöker vara inkluderande, alla som är med i verksamheten är verkligen med och bidrar till föreningen och dess aktiviteter.

Pandemin har påverkat Vänersborgs HC. Man drabbades av ekonomiska förluster förra våren. Det är ingenting som Tallbo hymlar kring.
– Jag skulle säga så här, efter omständigheterna så mår vi skamligt bra. Visst, vi drabbades i våras. Vi är en av landets största när det kommer till arrangerande av cuper. Där tappade vi mycket men vi bestämde oss för att jobba oss ur krisen och det har vi gjort på ett riktigt bra sätt. Vi har kontroll på ekonomin, säger Tallbo och fortsätter om en stor inkomstkälla:
– Vi har ett billotteri som är riktigt stort och är vår kassapjäs. Där har vi spänt bågen hårdare än någonsin tidigare. Det handlar om 12 500 lotter och en omsättning på 2,5 miljoner. Billotteriet har vi kört i många år och det är stort och allmänt känt i staden. Tillsammans med cuperna är det vad vi lever på. Det har alltid varit vårt flaggskepp och nu under pandemin så har det också varit vår livlina när vi tvingats ställa in många andra arrangemang.

Största konkurrenten till Vänersborgs HC i staden är bandyn och IFK Vänersborg.
– Bandyn är stora på sponsorsidan, de är störst. Men vi ser en positiv trend, vi ökar för varje år och har nu sjusiffriga sponsorintäkter, säger Tallbo och fortsätter:
– Om jag sedan jämför oss med bandyn så har vi betydligt större ungdomsverksamhet, vi har nästan dubbelt så många aktiva. Vi tillsammans med Mariestad och Borås är de största hockeyklubbarna i distriktet.
Hur ser det ut med rekryteringen varje år?
– Tittar man tillbaka under en längre period så har vi ett snitt på 25 nyinskrivningar i varje årskull. Det pendlar lite, ett år kan det vara 20 för att året därpå vara 30. Ser man på våra ungdomslag så jobbar vi mycket med att ha breda trupper, att ha många igång. För det visar sig att när man kommer upp till junior, och det är dags för gymnasium så tappar vi spelare till andra klubbar. Man kan exempelvis ta vår årskull födda 2003 som vann allting i distriktet som ungdomslag, där tappade vi många när det var dags för gymnasium, flera gick till elitklubbar, vilket i sig är kul, men också någonting som vi måste ha i beaktande för vår juniorverksamhet.

När det kommer till förutsättningar, istider så har Vänersborgs HC det bra förspänt.
– Där har vi absolut ingenting att klaga på. Tidigare delade vi ishallen med konståkningen och curlingen. Men när det byggdes en bandyhall i staden så flyttade curlingen dit vilket innebär att vi har bra med istider varje vecka, jag skulle säga att våra förutsättningar är kanonbra, säger Tallbo.
När det kommer till representationslaget så har Vänersborgs HC nu flera säsonger varit ett topplag i Hockeytvåan – och siktet är inställt på avancemang.
– Vi vill till Hockeyettan och etablera oss där. Det är på den nivån vi vill vara, säger Tallbo bestämt.

2019 slutade Vänersborgs HC fyra i Kvalserien till Hockeyettan. I våras vann man Alltvåan Södra och i Kvalserien inledde man med att bortabesegra Borås följt av en förlust hemma mot Bäcken. Sedan var det färdigspelat.
– Naturligtvis tråkigt att det blev så. Vi kände att vi verkligen hade möjligheten att utmana om avancemang. Men nu har vi lagt det bakom oss. Vi har tagit nya tag och jobbar på vårt mot mål. På pappret har vi ett ännu starkare lag den här säsongen men det är inte någon garanti för framgång. Det gäller att få till det på isen också. Men att vi har förutsättningarna och möjligheterna är vi helt säkra på, säger Tallbo och fortsätter allmänt om Hockeytvåan:
– Det är en riktigt bra serie. Många starka lag och det spelas en bra hockey. Grästorp är vår arvfiende. Trollhättan är såklart närmare geografiskt men det är matcherna mot Grästorp som är de största. I övrigt så är lag som Mölndal och Bäcken riktigt bra. Men det är vi också.

FAKTA VÄNERSBORGS HC
• Bildades 16 maj 1977 sedan man gått ur IFK Vänersborg.
• Hockeyn kom till staden efter andra världskriget. IFK Vänersborg var först och efter några år tog också Vänersborgs IF upp sporten.
• Klubbfärgerna är gult och svart.
• Har verksamhet hela vägen från de allra yngsta upp till representationslag i Hockeytvåan Södra.
• Klubbens mest kände spelare genom tiderna är Viktor Fasth som spelat OS och VM (utsetts till bäste målvakt) med Tre Kronor, spelat i NHL med Anaheim Ducks och Edmonton Oilers, samt vunnit SM-guld med Växjö Lakers och prisats med Guldpucken.
• Hemmaplan för klubben är Brätte Ishall som byggdes 1981 och har en publikkapacitet på 1 100.
• Säsongen 2019/20 vann föreningens representationslag Allettan Södra. I Kvalserien till Hockeyettan inledde man med seger borta mot Borås och förlust hemma mot Bäcken innan säsongen blåstes av.