Han var ordinarie i Rögle BK och SHL den senaste säsongen och var också nära en plats i Juniorkronorna under JVM.
Nu när vi kliver in i säsongen 2019/20 är det dags för Nils Höglander att ta nästa steg.
– Jag ska fortsätta på den inslagna vägen och försöka göra mitt bästa i alla lägen. Vårt lagbygge i Rögle känns spännande och personligen så är spel i JVM också ett mål, säger 18-åringen som är född och uppvuxen i Bockträsk, en liten by mellan Malå och Sorsele.

”En liten håla ute i ingenstans – men samtidigt en alldeles härlig håla”.
Så låter det när Nils Höglander beskriver sin födelse- och uppväxtort Bockträsk. En by som har cirka 20 invånare och också är känd för att vara byn där Roger Pontare växte upp.
Men snart kanske det är Nils Höglander som är byns mest kände?
Helt klart är i alla fall att Höglander är en av svensk hockeys mest spännande forwardsnamn för tillfället och redan under fjolårssäsongen så lär han höra talas om sig i SHL-sammanhang. Höglander spelade 50 matcher med Rögle under grundserien och producerade under dessa sju mål och lika många assists.
– Tycker att det var en klart bra säsong. En säsong att bygga vidare på, säger Höglander.

Sina första skridskoskär tog han på sjön Bockträsket. Första gången han var med i klubblagsverksamhet så var det i Malå IF:s regi.
– Jag började i Malå när jag var fyra-fem år, i Björnligan. Numera heter det väl Tre Kronors hockeyskola när man startar spelandet i en klubb.
Häftigt att ta första skridskoskären på en sjöis?
– Det är ju så klart inte alla förunnat att ha tillgång till en sjö att åka skridskor på. Det var där jag lärde mig det mesta av grunderna egentligen. I Malå spelade jag i drygt fyra år innan det blev Arvidsjaur. Egentligen är det från tiden i Arvidsjaur jag har mina främsta ungdomsminnen. Vi spelade många cuper och vi lyckades också vinna ett flertal av dem.
Höll du på med någon annan idrott?
– Jag åkte slalom. Det var hockey och slalom som gällde för mig. När sedan flytten gick till Skellefteå när jag var elva-tolv år så fick lag lägga ned slalomen.

Flytten till Skellefteå innebar spel med Clemensnäs HC och sedan hamnade han i Timrås ungdomslag. Därefter gick flyttlasset till Stockholm och AIK:s hockeygymnasium. Tanken var att Nils skulle spela med klubbens J18-lag, man han flyttades snabbt upp till J20-laget och hann bara göra två matcher innan han flyttades upp ännu ett steg till A-laget.
När vi nu skriver juni 2019 så är Höglander mitt i förberedelserna inför sin andra säsong i SHL, Skåne och Rögle BK.
– Det känns lika spännande som intressant. Vi har fått in flera bra spelare till en redan stark trupp så visst är min känsla att vi är på väg uppåt. Vi åkte ut i åttondelsfinalspelet senast men jag tror vi kan göra någonting bättre den kommande säsongen, säger Höglander som under sin uppväxt har haft en stor förebild:
– Det är Peter ”Foppa” Forsberg – utan tvekan. Han har alltid varit min förebild.

Hur vill du beskriva personen Nils Höglander?
– Mycket energi! Det är sådan jag är. Jag vill att det ska vara full fart och intensivt. Sedan beror det lite på vart i landet man befinner sig. I Ängelholm blir det en hel del fiske, golf och padel med lagkamraterna. När jag är hemma i Bockträsk så är det också fiske som gäller, samt även mycket skoter.
Ishockeyspelaren Nils Höglander?
– Kvickheten, speeden och kreativiteten är tre ord som jag direkt tänker på. Jag gillar att hitta på saker som ingen förväntar sig.
Vad vill du främst utveckla?
– Jag har kvickheten men skulle vilja öka farten på längre sträckor. Jag vill också bli starkare på pucken. När jag tittar på kommande säsong så har jag inte satt upp några specifika poängmålsättningar. Jag vill fortsätta på den inslagna vägen, försöka utveckla allting i mitt spel ytterligare ett snäpp.
I ett längre perspektiv – vilken är din målbild?
– Håller man på med idrott så vill man nå så långt som möjligt. Självklart drömmer jag om spel i NHL men jag har en bra bit kvar innan jag är där.

Artikeln publicerades i Tidningen Hockey (Svenska Ishockeyförbundets officiella tidning) 5/6-2019.