Sett till aktiva utövare så är Söderhamns Ishockeyklubb en av de största klubbarna i Söderhamns kommun. Klubben bedriver verksamhet från Tre Kronors Hockeyskola upp till U16.
– Ser man till ungdomsverksamhet så är vi en av de större aktörerna i kommunen och vi har lag i alla ålderskullar. Men de senaste åren har man märkt att det är tuffare med rekryteringen och fortsätter det på samma sätt så måste vi nog tänka till lite, det kommer att bli tufft att ha rena ålderskullar då, säger Per Ängvald, som varit verksam i Söderhamns IK under ett långt antal år och haft flera olika roller.

Söderhamns Ishockeyklubb kan snart blicka tillbaka på en 80-årig historia. Klubben som bedriver ungdomsverksamhet men genom årens lopp även haft A-lag i seriespel har fostrat flera spelare som numera spelar på högsta nationella nivå i SDHL.
– I nuläget har vi fyra spelare i SDHL som varit verksamma i vår förening och tar man en spelare som Fanny Brolin så startade hon upp sin karriär i Söderhamns IK, säger Per Ängvald som under flera år varit tränare och styrelseledamot i klubben.
– Det är fantastiskt roligt att se den utveckling som Fanny haft och visst blir man lite extra stolt när man haft ett finger med i hennes karriär. Jag har följt henne sedan Tre Kronors Hockeyskola och det ska bli otroligt spännande att se hur långt hon kan gå i sin karriär, säger Ängvald och fortsätter:
– Det kan också ge ringar på vattnet för klubben. Det blir uppmärksamhet och många vill göra samma resa som Fanny gör.

Söderhamns IK är i nuläget en renodlad ungdomsklubb men man har tidigare också haft representationslag i seriesystemet.
– 1985 så bildades Söderhamn/Ljusne HC och den föreningen blev då den som hade hand om representationslaget eller A-laget om man så vill. Men vi i Söderhamns IK har också haft A-lag efter det och senaste säsongen som vi var med i seriespel var 2014/15, berättar Ängvald och fortsätter:
– Vi får se vad som händer i framtiden. Nu jobbar vi på med ungdomsverksamhet men samtidigt så vill man också utveckla föreningen, det är det viktiga. En dag kanske vi har representationslag på både herr och dam, samt också juniorlag.

När det gäller idrott och Söderhamn så kanske många tänker på bordtennis och bandy. I bordtennis så har Söderhamns UIF vunnit SM-guld fyra gånger, senaste titeln kom 2010. Bandyklubben går nu under namnet Broberg/Söderhamn Bandy men hette tidigare Brobergs IF och vid fem tillfällen (senast 1977) har man stått som svenska mästare.
– Jag tycker inte att vi är konkurrenter med bandyklubben, vi tar inte spelare från varandra känner jag. Istället så ser jag det som att vi kan hjälpa varandra. Det handlar om att få de allra yngsta att börja åka skridskor, det tror jag skulle gynna oss båda, säger Ängvald och konstaterar också att Söderhamns IK är betydligt större än Broberg/Söderhamn Bandy.
– Ser man på det totala antalet sammankomster som klubbarna har i sina respektive ungdomsverksamheter så skiljer det en hel del.
Hur mår Söderhamns IK rent ekonomiskt?
– Precis som alla klubbar så kämpar också vi på det området. Men man skulle kunna säga att det just nu är relativt stabilt för oss.

Ängvald var tidigare inne på rekrytering och det är just det området som han ser att Söderhamns IK i nuläget har sin största utmaning.
– Vi är stolta över att vi har lag i alla ålderskullar men jag skulle ljuga om jag sa att det inte är tufft. I vissa ålderskullar är det få och fortsätter det på samma sätt så kommer vi få det riktigt tufft att ha rena ålderskullar. Men vi ska kämpa på och vi ska göra allt för att kunna fortsätta bedriva ungdomsverksamheten på samma sätt som vi gör nu, avslutar Ängvald.

FAKTA SÖDERHAMNS IK
• 1942 bildades klubben.
• Klubbdräkten består av gul tröja och svart byxa.
• Hemmaplan för klubben är Perexhallen som började byggas 2007 och stod klar året därpå.
• Klubben har verksamhet från Tre Kronors Hockeyskola upp till U16, samt att man även bidrar med spelare till ett J18-lag som spelat i region väst division 1 under namnet Söderhamn-Ljusne HC/Söderhamns IK.

Artikeln publicerades i Tidningen Hockey (Svenska Ishockeyförbundets officiella tidning) 3-2019.