Efter förra säsongens succé har Timrå IK och Fredrik Andersson nollställt sig.
Timrå IK är tillbaka i SHL – och siktet är inställt på att etablera sig i ligan.
– Vi är bättre förberedda den här gången, både organisatoriskt och lagmässigt. Vi står på en bättre plattform och målsättningen är att vi ska ta oss till Play In, säger Andersson som efter att ha fört Timrå IK tillbaka till SHL prisades som ”Årets Coach” i svensk hockey.

Timrå IK var överlägset i HockeyAllsvenskan förra säsongen. Vann grundserien med 22 poängs marginal och i slutspelet fortsatte man att dominera, inte minst i finalserien mot Björklöven.
När Fredrik Andersson blickar tillbaka på fjolårssäsongen säger han så här:
– Det var en speciell och konstig säsong med allting kring pandemin. Inte någon publik, samt restriktioner och verksamhetsprotokoll att följa. Men ser man det sportsliga, det vi gjorde och presterade så var det någonting fantastiskt bra, och något som vi alla inblandade kan vara stolta över.
Vad avgjorde till er fördel?
– Nummer ett var att vi hade en bra bredd med spets. Vi hade en topplina som levererade, både i spelet fem mot fem och i power play. Sedan växte alla under resans gång. Jag pratar ofta i termer som gruppdynamik och lagsammanhållning. Det är verkligen A och O i hockeyns värld. Det hade vi fullt ut. Bara att titta i de avgörande finalmatcherna mot Björklöven, vår fjärdeline var beredd att offra allt, och gjorde det också. Den linan, Reinhardt, Boyce och Lindholm, var kanske vår främsta i de avslutande matcherna.

Timrå IK:s framfart gick inte obemärkt förbi. Inte heller Fredrik Anderssons jobb med laget. Andersson prisades efter säsongen som ”Årets Coach” i svensk hockey.
– Klart man blir glad över det. Det är ett bevis på att man gjort någonting bra. Jag vet hur svårt det är att vinna den typen av utmärkelse, det är många bra coacher som gör ett kanonjobb under säsongen. Visst är jag oerhört stolt över utmärkelsen, säger Andersson.
Våren 2021 är lagd till handlingarna. Nu är det hösten 2021 som gäller – och Timrå IK:s comeback i SHL.
– Vi ser verkligen fram emot det här, med tillförsikt vill jag tillägga, säger Andersson.
Vad talar för att ni den här gången kan etablera er?
– Vi är bättre förberedda den här gången, både organisatoriskt och lagmässigt. Inför förra säsongen så hade vi en uttalad målsättning att ta oss upp till SHL och de rekryteringar vi gjorde då var också med tanken att de skulle kunna fortsätta sin resa med oss även i SHL. Vi står på en bättre plattform den här gången, vi har ett bredare lag.
Men inte någon Jonathan Dahlén?
– Klart man kommer att sakna honom. Det är många poäng som försvinner. Samtidigt är det ”bara” en spelare. Det är laget Timrå IK som ska göra det här.

Dahlén har lämnat, det har också viktige backen Marcus Hardegård gjort. Men på plussidan kan Timrå IK räkna in ett koppel av spännande spelare. På backsidan har fem rutinerade pjäser anslutit och på forwardssidan finns det också starka kort, inte minst i tjecken Robin Hanzl.
– Robin kommer definitivt att vara spets i vårt lag. Bland backarna blir spelare som Didrik Strömberg och Tim Erixon viktiga, inte bara för deras spel utan även för deras personlighet och attityd, säger Andersson.
– Vidare vet man att målvaktsspelet är viktigt och med Jacob Johansson och Sami Rajaniemi känner vi oss trygga.
Måste ni förändra spelet och ert tankesätt i SHL?
– Spelidén förändrar vi inte. Däremot finns det områden på banan där vi måste göra saker ännu bättre den här säsongen. Kampmomenten framför de båda målen är kanske det allra viktigaste, jag är helt säker på att det är största skillnaden när an jämför SHL med HockeyAllsvenskan. Vi måste bli starkare på det området, starkare och smartare.

I Timrå IK finns det förutom rutin och erfarenhet även intressant talang. Oliver Johansson är den första man tänker på, 18-åringen som debuterade förra säsongen och som i NHL-draften i juli gick i tredje rundan när Ottawa Senators valde honom.
– Oliver är otroligt bra. Skulle faktiskt använda ordet fantastisk när det kommer till det offensiva spelet. Han är helt orädd, han tar initiativ. Vi har en bra bredd på forwardsbesättningen, men Olivers egenskaper gör att han är med och krigar om istid, säger Andersson som tillsammans med ”Ante” Karlsson basar över laget, och nu har de också fått in Andreas Molinder i staben.
– Att fortsätta jobba tillsammans med ”Ante” känns jättebra, huvuduppgiften blir fortsatt att jag kör forwards och han backarna. Under förra säsongen kände vi att det finns ännu mer att göra i båset, då pratar jag kommunikation, feedback och taktiska saker, och det är där som Molinder nu kommer in. Han kommer även att ha ansvar för extraträning, det behövs när man har en bred trupp. Vidare har vi också Michal Zajkowski kvar som målvaktstränare. Han är väldigt omtyckt, glad och lättsam person och framför allt så känner målvakterna en trygghet med honom, både som bollplank, men också som människa.

Det går inte att ta miste på att Andersson ser fram emot att få dra igång SHL-säsongen.
– Vi är redo, det känner jag.
Målsättning?
– Det är Play In. Dit vill vi. Det är första steget mot att vi ska etablera oss i SHL.

FAKTA FREDRIK ANDERSSON
Ålder: 53.
Födelseort: Örnsköldsvik.
Position: Huvudtränare. Tidigare målvakt.
Moderklubb: KB65.
Klubbar under spelarkarriären: MoDo Hockey, Kapfenberger SV, Wiener EV, Braunlager EHC/Harz, Timrå IK.
Klubbar under tränarkarriären: MoDo Hockey, Örnsköldsvik HF, Timrå IK.
Övrigt: Scout för Buffalo Sabres under fem säsonger.
Meriter: SM-guld som assisterande coach för MoDo Hockey 2007. Mästare i HockeyAllsvenskan 2021. Årets Coach i svensk hockey 2021. Representerat Tre Kronor i OS, VM och Canada Cup.

FAKTA TIMRÅ IK
Klubben bildades under namnet Wifstavarvs IK 11 maj 1928. Därefter har man också lystrat till Wifsta/Östrands IF och otympliga Wifsta/Östrand-Fagerviks IF, eller WÖF innan man 1966 blev Timrå IK. 1990 slog man samman med lokalkonkurrenten Sundsvall och fick namnet IF Sundsvall/Timrå Hockey, 1995 var dock namnet Timrå IK tillbaka. Främsta framgången är ett SM-silver 1974.

FAKTA TIMRÅ IK TIO SENASTE ÅREN
2011/2012:
12:a i SHL (Elitserien). Vann Kvalserien.
2012/2013: Elva i SHL (Elitserien). Trea i Kvalserien och degraderades.
2013/2014: Åtta i HockeyAllsvenskan.
2014/2015: Tia i HockeyAllsvenskan.
2015/2016: Åtta i HockeyAllsvenskan. Femma i Slutspelsserien.
2016/2017: Sexa i HockeyAllsvenskan. Femma i Slutspelsserien.
2017/2018: Etta i i HockeyAllsvenskan. Segrare i HockeyAllsvenska-Finalen (3-0 i matcher mot Leksands IF). Segrare i Direktkval till SHL (4-3 i matcher mot Karlskrona HK).
2018/2019: 14:e i SHL. Förlorare i Direktkval till SHL (3-4 i matcher mot IK Oskarshamn).
2019/2020: Trea i HockeyAllsvenskan. Etta efter en omgång i Slutspelsserien när säsongen stängdes ned.
2020/2021: Etta i HockeyAllsvenskan. Segrare i Slutspel i HockeyAllsvenskan (3-1 i matcher i kvartsfinalen mot AIK, 4-2 i matcher i semifinalen mot Västerviks IK, 4-1 i matcher i finalen mot IF Björklöven.