Han blev svensk mästare med MODO Hockey 2007. Men sina största framgångar på hockeyrinken har backen Adam Masuhr upplevt i den finska ligan. Förutom två mästerskap med Kärpät från Uleåborg så har han även blivit något av en kultspelare i KalPa från Kuopio.
– Jag skulle vilja säga att mästerskapstriumferna med Kärpät är mina så här långt allra främsta hockeyminnen. Men även det mottagande vi fick hemma i Mora efter avancemanget upp till SHL är en händelse som jag aldrig kommer att glömma, säger Masuhr som startade sin hockeykarriär i Gävle Godtemplares Idrottsklubb.

Adam Masuhr är född och uppvuxen i Gävle och att det blivit en lång och framgångsrik hockeykarriär har han på sitt sätt främsta att tacka sin mamma för.
– Det var mamma som tyckte jag skulle prova på och spela hockey och hon skickade mig till hockeyskolan som Gävle GIK anordnade och det var så allting började, säger Masuhr som verkligen värdesätter den stöttning och uppbackning han alltid fick av sina föräldrar.
– Under mina yngre år så ställde alltid mamma och pappa upp. De skjutsade och stöttade så visst har de betytt massor för mig. De gav mig möjligheten att spela hockey och när man tittar tillbaka så ser man att alla inte haft samma support. Så helt klart är det hatten av för mina föräldrar. Sedan så har också min flickvän som numera också är min fru alltid varit stöttande, säger Masuhr som för övrigt blev just Masuhr när han gifte sig 2010. Innan dess så var efternamnet Andersson och när han blev svensk mästare med MODO Hockey 2007 så gick han alltså under namnet Adam Andersson. Men när gulden i Finland bärgats så var det som Adam Masuhr.

När vi nu skriver 2018/19 så gör han sin totalt nionde säsong i SHL och den tredje i ordningen med Mora IK och Masuhr tror på sitt lag.
– Vi har mer kvalitéer än många kanske tror. Vi är underskattade. Vi har ett roligt och spännande lag som jag ser det och kan vi styra upp lite småsaker kan vi bli ett giftigt gäng. Mina förväntningar och förhoppningar är att vi ska vara bland de tio främsta när grundserien summeras, säger Masuhr.
Förutom SHL-säsongerna så har han spel på högsta nivå i ytterligare tio säsonger. Åtta av dem i Finland representerandes KalPa och Kärpät, samt två säsonger i KHL med Severstal Cherepovets.
– När jag gick till finska ligan så var det mer fart i spelet där jämfört med i Sverige. Det var mer fysiskt också, small mer i tacklingarna. I Sverige vid den tidpunkten så handlade mycket om att låsa mittzonen. Men just dessa saker tycker jag har svängt de senaste åren och nu är det nog inte så stor skillnad på den hockey som spelas i Sverige och Finland. En sak som skiljer sig är att rinken är lite mindre i Finland och visst spelar det in på vissa områden och detaljer, säger Masuhr.

Om vi återigen flyttar tillbaka i tiden till Masuhrs ungdomsår så sysslade han också med andra idrotter än hockey.
– Jag spelade tennis, innebandy och fotboll och det var den sistnämnda idrotten som jag höll på längst med. Fotboll var roligt och jag spelade ytterback.
Hade du något drömyrke?
– När jag var riktigt liten så har jag fått berättat för mig att min dröm var att få köra någon cool och stor traktor. Sedan när jag blev lite äldre så var det brandman som jag ville bli. Lite kul i sammanhanget är att många av mina hockeykamrater från ungdomsåren har blivit just brandman.
Kanske just det som blivit din grej om det inte blivit hockey?
– Rent spontant så är det nog inte någon dålig spekulation. Jag tror nästan att det blivit så, att jag hade försökt att bli brandman.
Men hockey blev det för Masuhr och han har fått uppleva mycket.
– Jag skulle vilja säga att mästerskapstriumferna med Kärpät är mina så här långt allra främsta hockeyminnen. Men även det mottagande vi fick hemma i Mora efter avancemanget upp till SHL är en händelse som jag aldrig kommer att glömma. Sedan är jag givetvis också tacksam för att jag fick vara med och vinna SM-guld med MODO Hockey 2007.

Om man vänder på det – vilket är värsta hockeyminnet?
– När vi åkte ur SHL med Mora 2008, det var väldigt jobbigt. Men sedan vill jag också säga att dagen när Lokomotiv Jaroslavl råkade ut för flygolyckan var brutalt jobbig. Man är som en enda stor familj inom hockeyn och när någonting så fasansfullt händer så är det jäkligt jobbigt.
Vilken är den bästa tränaren du haft?
– Så här långt är det Lauri Marjamäki som jag hade under tiden i Kärpät. Han var på alla sätt och vis smart och hade svar på allt.
Vi vänder på det – tränaren du kom sämst överens med?
– Det får också bli en finländare och då Pekka Virta som jag hade i KalPa. Egentligen så var han på sitt sätt en helt okay tränare men vi kom inte överens, personkemin klickade inte alls kan man säga.

Tittar man tillbaka på Masuhrs tid i SM-liiga så slutade det förutom med två mästerskapstitlar även med en bronspeng. Under en säsong (2009/10) så var han spelaren som gjorde flest mål av samtliga i power play och när han tog sitt senaste guld 2015 så gjorde han flest mål av samtliga backar i slutspelet.
Vilka är de bästa du spelat med?
– Det är en svår fråga, säger Masuhr och tänker en stund innan svaret kommer:
– Jag plockar ut två, dels Marian Hossa som jag spelade med i Mora under lockoutsäsongen och sedan Lasse Kukkonen. Kukkonen var en extremt bra spelare och har ett cv som imponerar. Jag fick äran att vara hans backpartner i tre år och det är jag verkligen glad över.
Bäste du mött?
– Pavel Datsyuk. Han är så otroligt kvick i tanke och allt han gör. Irriterande smart skulle jag vilja säga att han är.
Värsta motståndaren?
– Ryssen Yevgeni Artyukhin. Han var lite halvläskig att möta, han tvekade aldrig i situationerna och visade väl inte så mycket respekt. Stod man lite vanskligt till vid sargen eller så spelade det inte någon roll, han körde bara på och med sina 120 pannor så var det tufft.

Masuhr har under i stort sett samtliga sina säsonger på elitnivå producerat rikligt med poäng från sin backposition. En grundseriesäsong i Kalpa gjorde han exempelvis 16 mål och totalt 31 poäng på 42 matcher.
Finns det någonting som du ångrar i din karriär – någonting du skulle gjort annorlunda om du haft möjligheten?
– Kanske skulle det vara när jag flyttade från Djurgården till MODO. Men ångra är kanske inte rätt ord. Flytten gav mig ett SM-guld men ändå så kan jag känna att det hade varit intressant att sett vad det kunnat bli om jag varit kvar i Djurgården, vad som hade hänt.
Känner du att du saknat någon egenskap?
– Att jag inte funderar så mycket när man förlorat en match. Hade önskat att jag kunnat skaka av mig sådant snabbare. Jag har spelat med grabbar som kunnat skaka av sig snabbt och jag har uppskattat spela med sådana. Tyvärr kan jag nog känna att jag själv funderar för mycket emellanåt. Sedan så hade man självklart önskat sig ett hårdare skott, snabbare skridskoåkning och hårdare tacklingar.
Avslutningsvis – finns det ytterligare någon händelse som du alltid kommer att bära med dig?
– Det gör det. Man har fått uppleva oerhört mycket. SM-guldet med Mora J18 är en händelse som alltid kommer ligga mig varmt om hjärtat. Vi var ett roligt gäng och under den tiden så levde man ett bekymmerslöst liv. Det är kul när man träffar grabbar från  det laget och det blir alltid mycket snack om guldet och många härliga skratt.

FAKTA ADAM MASUHR
Ålder: 35.
Födelseort: Gävle.
Position: Back.
Moderklubb: Gävle GIK.
Nuvarande klubb: Mora IK.
Klubbar under karriären: Brynäs IF, Tierps HK, Mora IK, Djurgårdens IF, MODO Hockey, KalPa, Kärpät, Severstal Cherepovets.
Meriter: Finsk mästare med Kärpät 2014 och 2015. Svensk mästare med MODO 2007. JSM-guld med Mora 2001. Brons i TV-pucken 1999.
Drömfemman med honom själv på en backposition: Mikko Koskinen – Adam Masuhr, Lasse Kukkonen – Dmitri Kagarlitsky, Håkan Bogg, Marian Hossa.

Artikeln publicerades i Tidningen Hockey (Svenska Ishockeyförbundets officiella tidning) 10-2018.