Våren 2018 satte Conny Strömberg punkt för sin 24:e A-lagssäsong och den slutade på bästa möjliga sätt när han var en starkt bidragande faktor till att VIK Västerås fixade avancemang tillbaka till HockeyAllsvenskan.
Självklart har Strömberg under sin långa hockeyresa varit med om massor av saker. Karriären har inneburit både med- och motgångar och Strömberg har vid flera tillfällen också fungerat som en riktig citatmaskin.
– Jag har alltid varit en person som sagt vad jag tycker. Med facit i hand så har det kanske ställt till det för mig. Jag hade nog tjänat på att ha varit lite mer tillbakadragen, säger Conny Strömberg.

Att Conny Strömberg är en spelare som berört genom årens lopp råder det inte något tvivel om. Ångermanlänningen som fyller 43 år under hösten har haft en lång karriär som bland annat innehållit spel i åtta olika länder. Han har dominerat i flera lag och ligor men i Elitserien/SHL fick han aldrig det riktigt att stämma.
– Det är otroligt trist. Jag fick egentligen aldrig möjligheten att visa mitt register. När jag skrev kontraktet med MODO 1999 så var det med facit i hand ett felval av mig. Men min dröm hade alltid varit att få representera MODO i Elitserien. Där och då hade jag fem elitserieanbud men Per Bäckman övertalade mig att skriva på för MODO. Jag förstår faktiskt inte varför han ville ha mig eftersom han omgående satte mig i en fjärdekedja och noll speltid i power play. Det är inte så man ska använda mig, säger Strömberg.

Strömberg inledde sitt hockeyspelande i KB65, en klubb som huserar två mil söder om Örnsköldsvik.
– Jag började spela vid fyra-fem års ålder och den som fick in mig på hockeyn var farsan eftersom han spelade. Jag var kvar i KB65 fram tills att Kent Forsberg ringde och ville ha in mig på MODOs ishockeygymnasium, säger Strömberg som under ungdomsåren också var mycket framgångsrik på fotbollsplanen.
– Det är många som säger att jag var en större talang i fotboll. Men i Örnsköldsvik blir man inte fotbollsspelare utan det är hockeyn som gäller.
Har du någon gång tänkt tanken vad det kunde ha blivit med fotbollen?
– Självklart har jag gjort det och jag har hela tiden sagt att jag hade blivit en vass målskytt i spanska La Liga och Valencia. 17 fullträffar hade det nog blivit under en ligasäsong, säger Strömberg som också har förkärlek till tennis men aldrig spelat i någon klubb på det sättet.

Med 24 A-lagssäsonger på kontot så har Strömberg varit med om massor av saker. Det har varit med- och motgångar. Han har haft mängder av lagkamrater och även många olika tränare. Att Per Bäckman inte är en tränare som han kom särskilt bra överens med har vi redan varit inne på. Men det finns fler som Strömberg sorterar in under samma kategori.
– Patrik Ross och Martin Filander kom jag inte heller överens med. Ross hade jag när det var dags för SHL-spel med Örebro och jag hade inför den säsongen tränat bättre än någonsin, kan nog säga att så bra tränad som jag var vid den tidpunkten har jag aldrig varit vare sig före eller efter. Jag hade också bra snack med Ross inför seriestarten men det vi snackade om blev det inte någon verkstad kring. Trots allt snack satte han mig längre ned i hierarkin och det blev inte lyckat. Det var på flera sätt tufft eftersom jag verkligen ville visa alla att jag kan hålla en bra nivå i SHL. Nu fick jag inte möjligheten och det var deprimerande. När det gäller Martin Filander hade vi haft våra duster som spelare. När han sedan blev min tränare så tror jag att han ville visa vem som bestämmer och det fungerade inte alls, säger Strömberg.

När man vänder på det hela och ber Strömberg plocka fram den tränare som han trivts bäst med så kommer svaret blixtsnabbt:
– Utan tvekan är det Peter Andersson. Han var hård och rättvis. Vi respekterade varandra och han lät mig spela mitt spel. Peter var riktigt bra för mig och jag gillar just det faktum att han inte behandlade alla spelare lika. För det kan man inte göra i en grupp på 25 människor. Så är det bara.
Strömberg är en citatmaskin – och har så varit under hela sin karriär. Han har också varit inblandad i några incidenter som fått stor uppmärksamhet.
– Jag har alltid varit en person som sagt vad jag tycker. Med facit i hand så har det kanske ställt till det för mig. Jag hade nog tjänat på att ha varit lite mer tillbakadragen. Sedan har jag gjort saker som jag inte är stolt över. Allt festande är känsligt och att jag hamnade i fyllecell är det sämsta jag gjort. När man väl fått ett rykte om att man festar så blir man stämplad, det är så det fungerar i det här landet, säger Strömberg.
Ångrar du dig?
– Hade jag skött mig så hade karriären kunnat ta en annan väg.

Strömberg har haft otaliga kedje- och lagkamrater genom åren. Vissa har han hittat en härlig kemi med ute på planen.
– Jag tror att de spelare som jag fungerat allra bäst tillsammans med är Henrik Löwdahl och Johan Wiklander. Vi var enormt giftiga och hittade även rätt i power play. Det fungerade också bra med Fredrik Orrsten som var grymt vass på att sätta puckarna i nät.
Vilka är de bästa du spelat med?
– Det är helt klart Peter Forsberg, Niklas Sundström och Markus Näslund. Fantastiska spelare.
Bästa du har mött?
– Jag mötte Niklas Sundström när vi i Örebro spelade i Kvalserien och jag skulle säga att han tillsammans med Mattias Timander är de bästa.
Värsta motståndaren?
– Det finns ju spelare som man inte kan säga annat än att de är svin på planen. Anton Hedman är en sådan spelare. Han har inga gränser alls och har sänkt många spelare. Är som att han vill avsluta karriären för spelare.

Mästerskap har Strömberg vunnit i både Slovenien och Storbritannien. Just tiden i slovenska Jesenice är en period som han värdesätter högt.
– Det var ett riktigt bra land att leva i, fina människor. Det är ett varmt minne för mig. Överhuvudtaget så har det varit kul att jag har lyckats vara framgångsrik i mina äventyr utomlands. Man har fått möjligheten att se andra kulturer, sett hur människor är i andra länder och också hur euforiska fansen kan vara.
Övriga bra hockeyminnen?
– Det första är när vi spelade final i TV-pucken 1990. Avancemanget upp till SHL med Örebro 2013 var också häftigt och härligt. Sedan är jag också nöjd över att ha vunnit poängligan i HockeyAllsvenskan två gånger och det var också nära en tredje gång.
Värsta hockeyminnet?
– När jag inte fick spela i Örebro.

Skridskoåkningen är någonting som många menar har varit Strömbergs akilleshäl – och det är också på sitt sätt någonting han håller med om:
– Första skären har inte varit något problem. Utan det som saknats är utväxling på längre sträckor. Jag har alltid försökt jobba upp det men det har aldrig blivit tillräckligt bra. Hade jag haft det så hade jag också varit hur bra som helst, säger Strömberg som trots att han spelat 24 A-lagssäsonger har varit tämligen förskonad från skador.
– 2005 hade jag en ledbandsskada i ett knä. Det är min svåraste skada. Ja, om man bortser från hjärnskakningar man åkt på efter fula tacklingar. Jag har nog haft sex-sju hjärnskakningar och i samtliga fall har det handlat om fula smällar, avslutar Strömberg.

Artikeln publicerades i Tidningen Hockey (Svenska Ishockeyförbundets officiella tidning) 7-2018.

FAKTA CONNY STRÖMBERG
Ålder: 42 (blir 43 i november).
Födelseort: Örnsköldsvik.
Position: Forward.
Moderklubb: KB65.
Nuvarande klubb: IFK Arboga.
Klubbar under karriären: MODO Hockey, IK Vita Hästen, Husums IF, IF Sundsvall Hockey, IFK Arboga, Tierps HK, Herlev Eagles, Blue Devils Weiden, Graz 99ers, Landshut Cannibals, Moskitos Essen, Vasa Sport, HK Jesenice, Örebro HK, Asplöven HC, Västerviks IF, Tingsryds AIF, AIK, Sheffield Steelers, Lörenskog, VIK Västerås.
Meriter: Mästare i Slovenien och Storbritannien. SM-silver med MODO 2000. Avancemang till SHL med Örebro. Avancemang till HockeyAllsvenskan med VIK Västerås. Poängkung i HockeyAllsvenskan, danska ligan, tyska oberliga.
Drömfemman med honom själv på en forwardsposition: Robert Kristan – Ryan Gunderson, Niklas Sundström (han får kliva ned på vänsterbacken) – Conny Strömberg, Peter Forsberg, Markus Näslund.