SHL har haft heltidsanställda i flera säsonger, sedan hösten 2006.
Till den kommande, säsongen 2022/2023, kommer också HockeyAllsvenskan att ha det.
Sex huvuddomare handlar det om.
– Detta är ett led i att göra oss mer professionella, kommenterar ligans domarchef Björn Wettergren.

Det händer grejer i HockeyAllsvenskan.
Inför förra säsongen, 2021/2022, implementerades både situationsrum och referensgrupp.
Till säsongen 2022/2023 har man heltidsanställt sex huvuddomare.
– HockeyAllsvenskan är en professionell liga, men domarna har arbeten vid sidan av. Vi har inte varit ensamma där, likt många andra elitidrotter så har domarna levt kvar i ett gammalt tankesätt där det är ersättning per uppdrag och där det ska kombineras med arbete och familj vid sidan om. Hockeyn är intensiv med många matcher och genom att kunna lägga allt fokus på sin idrott så utvecklas man mer och kan förbererda sig bättre, säger domarchefen Björn Wettergren.

– Vi har velat gå åt det här hållet ett tag men vi har inte haft kostymen. Det är svårt att heltidsanställa alla över en natt, men nu tar vi ett kliv där sex stycken kommer att döma på heltid. Det är nästan hälften av huvuddomarna. På sikt är tanken att alla som huvuddomare i HockeyAllsvenskan ska vara heltidsanställda. Det som syntes under SHL:s resa är att de heltidsanställda domarna drog med sig resten av gruppen när det kom till förberedelser och analyser, det lyfte hela domargruppen.

De domare som anställs på heltid är Alexander Österberg, Stefan Johansson, Mattias Enroth, David Laksola, Oscar Niklasson och Niklas Johansson.
Tre av dessa, de tre sistnämnda, är också nya för säsongen i HockeyAllsvenskan sedan de flyttats upp från Hockeyettan.
– Vi har valt ut dessa sex stycken som vi bedömer har potential att döma i ligan över tid och som har potential att ta klivet upp i SHL. Det är två viktiga parametrar. Det är också så här vi vill nyrekrytera. Kliver du upp i HockeyAllsvenskan framöver så är vår målsättning att du ska du döma i ligan på heltid. Det är som med spelare som byter Hockeyettan mot HockeyAllsvenskan.

Totalt består domartruppen i HockeyAllsvenskan 2022/2023 av 15 huvuddomare och 19 linjedomare (fem har flyttats upp från Hockeyettan).
Bakom den ordinarie truppen finns en ”trainee”-grupp med domare som kommer att få testa att döma i HockeyAllsvenskan under kommande säsong.
I den gruppen finns huvuddomarna Filip Granrud, David Södermalm, Carl von Sivers och Robin Werner, samt linjedomarna Adam Bardh, Mathias Franzén, Anna Hammar, Filip Ivarsson och Eric Olsson.
– Vi tror att den här ”trainee”-gruppen kan vara en bra morot för de bästa domarna i Hockeyettan. Det gäller inte bara de som är uttagna i år utan även de som krigar om en plats i framtiden. Extra roligt är det att se att Anna Hammar tar en plats här. Anna dömde OS-final ifjol och är verkligen en lysande stjärna bland damdomarna inte bara i Sverige utan i hela världen. Nu blir hon första kvinna i svensk elithockey på herrsidan och det är såklart jätteroligt och förhoppningsvis inspirerande för alla tjejer som dömer, men jag hoppas att fokus även hamnar på att vad hon gör på isen för det här är en riktigt duktig och proffsig domare som verkligen förtjänat sina framgångar.
Det man kan notera är att de domare som är heltidsanställda kommer att döma matcher i varje omgång. De som inte är heltidsanställda kommer enligt planeringen döma cirka 35 matcher.

Domarna i HockeyAllsvenskan 2022/2023
Huvuddomare
Mattias Enroth – heltidsanställd
Filip Eriksson
Kristoffer Folkstrand
Niklas Johansson – ny och heltidsanställd
Stefan Johansson – heltidsanställd
David Laksola – ny och heltidsanställd
Olov Lundqvist
Oskar Niklasson – ny och heltidsanställd
Petter Norman
Fredrik Rönnberg
Anders Sandahl
Filip Sandstedt
Johan Wedin
Daniel Wessner
Alexander Österberg – heltidsanställd

Linjedomare
André Ahlström
Fredrik Bäckström
Nicklas Elmerstig
Peter Eriksson
Viktor Hafsäter
Philip Hanning – ny
William Henriksson – ny
David Herrwaldsson
Oscar Leander-Olsson
Filip Löwgren
Joakim Nordberg
Niclas Rosendahl – ny
Gustav Rutfors – ny
Oliver Sjöberg
Teodor Sörholm
Albin Värmhed – ny
Marcus Westman
Niclas Westman
Tom Wågström

Domarledningen
Björn Wettergren
Christoffer Karlsson
Andrea Hjelmåker
Thomas Sundh

Domarcoacher
Anders Dahlén
Roland Gille
Thomas Forsström
Robert Lahti
Pär Melin – ny
Daniel Winge

https://www.agrenshusetshop.se/magasinet-hockey/