Han har upplevt både glädje och besvikelse.
Niklas Svedberg har vunnit mästerskap och prisats individuellt – men han har också varit med om degradering.
– Det är verkligen kontraster man upplever vid dessa tillfällen, säger Svedberg som under hösten också bokförts som målgörare i slutspelet i Champions Hockey League.

I Sollentuna HC startade Niklas Svedberg sin hockeykarriär och inledningsvis alternerade han mellan målvaktssysslan och att vara utespelare.
– Ganska tidigt kände jag ändå att det var roligare att vara målvakt men det var ändå många år som jag alternerade, säger Svedberg som också höll på med andra idrotter under ungdomsåren.
– Jag testade en del, förutom hockey var det fotboll, bandy och innebandy. Sedan runt 13 års ålder så blev det enbart hockey, och egentligen var det aldrig något tvivel. Hockey var min sport och när jag var i unga år så pratade jag alltid om att jag skulle bli hockeyproffs, berättar Svedberg och fortsätter:
– Jag har alltid trott stenhårt på att jag skulle lyckas och det i sig tror jag också är den största anledningen till att jag haft den karriär jag haft – och har.

I moderklubben Sollentuna HC – för övrigt samma moderklubb som Mats Sundin – stannade Svedberg tills att han var 14 år. Då gick flytten till Djurgårdens IF.
– Det är ett minne för livet, någonting jag aldrig kommer att glömma. Det var otroligt stort för mig när det blev klart att jag skulle få en plats i Djurgården. Skulle faktiskt säga att den händelsen tillsammans med NHL-debuten är två saker som ligger mig riktigt varmt om hjärtat, säger Svedberg och berättar sedan om sitt allra främsta hockeyminne:
– SM-guldet med Brynäs. Än så länge är det nummer ett. Jag var bara 22 år då och det var eufori när man stod där som mästare. Det var glädje men också en sorts lättnad. Det är häftigt när man är tillsammans i en grupp och kämpar en hel säsong och så lyckas man vinna säsongens sista match. Jag har gått långt i slutspel senare också i karriären men aldrig hela vägen. Hoppas dock att det snart ska ske igen.

Vilket är ditt värsta hockeyminne?
– Det har varit några tunga perioder och tuffa händelser. I AHL så var jag med om att förlora en Conference-semifinal trots att vi hade 3-0 i matchserien. Men vi tappade och förlorade fyra raka matcher. Men det som är allra värst är fjolårssäsongen. Det var otroligt tufft att åka ur SHL. Personligen var det jobbigt och så ser man alla människor runt omkring klubben, alla fans, hur de lider och hur det påverkar alla. Tungt.
Genom årens lopp har Svedberg haft många tränare – och även andra personer som betytt mycket för honom.
– Familjen har självklart betytt allt. Farsan har alltid ställt upp, skjutsat på hockeyskolor och olika läger.
Bästa tränare?
– Bruce Cassidy som var headcoach i Providence Bruins håller jag riktigt högt. En mycket smart coach. Han var hård men rättvis och fick hela tiden ut max ur laget.

Målvaktstränare har Svedberg också haft många olika – och det finns många som han vill passa på att hylla:
– Den som jag vill nämna först och främst är Michael Törnqvist som jag hade i pojk- och juniorlagen i Djurgården. Han har allt sedan vi träffades första gången varit som en mentor för mig. Vi har haft kontakt hela vägen och han har betytt – och betyder även nu massor för mig, säger Svedberg och fortsätter sedan med ytterligare personer:
– Tomas Magnusson och Stefan Lahde hade jag på Sweden Hockey Institute. Pecka Alcén hjälpte mig ta nästa steg när jag var i Brynäs, Pecka hjälpte mig bli redo för spel i Nordamerika. Fredrik Mikko som jag har nu i Djurgården har jag också ett mycket bra samarbete med. Vill också nämna Åke Sällström som jag hade när jag var i MODO Hockeys juniorlag.
Finns det någonting du ångrar från din karriär?
– Klart att det med facit i hand finns saker man hade kunnat göra annorlunda. Men så är det med karriärer. Man gör val som där och då känns rätt men som kanske inte blir som man hoppats på. Man får se till att ta lärdom av allting som händer och sker, man får ta det som erfarenheter.

Mängder av lagkamrater har Svedberg haft genom årens lopp och när man ber honom plocka ut de allra främsta han spelat med så blir det knivigt värre.
– Det är ruggigt svårt. Jag har haft förmånen att spela med många otroligt skickliga spelare, i Sverige, i KHL och i Nordamerika, säger Svedberg och suger på svaret en stund innan han säger:
– Jag måste få plocka två i alla fall och då får det bli Peter Forsberg och David Pastrnak.
Bästa du mött?
– Det är lika svårt att svara på. När jag spelade i NHL mötte jag varje kväll toppspelare, skickliga spelare. Men ska jag ta ett namn så får det bli från tiden i KHL och en spelare i Metallurg Magnitogorsk – Sergei Mozyakin. Han var otroligt skicklig.
Värsta motståndaren?
– I AHL fanns det ett flertal spelare som var lite ”pain in the ass” – tunga pjäser som gjorde det tufft och svårt framför mål.
Finns det någonting som hade kunnat stoppa din karriär?
– Skador hade kunnat göra det men lyckligtvis har jag klarat mig relativt bra på det området. Finns också saker som exempelvis att man inte pallat pressen men det har jag också gjort.
Vi spekulerar hejvilt, om det inte blivit hockey eller idrott överhuvudtaget vad hade du då pysslat med?
– Tror det hade varit någonting utmanande, något där man fått tävla, haft måttstock på något sätt.

I landslagssammanhang har Svedberg spelat i flera juniorlandslag och också i Tre Kronor. Men någon mästerskapsturnering har det så här långt inte blivit.
– Jag har varit nummer tre i VM och JVM oh visst hade det varit kul att spela ett mästerskap. Men jag är stolt över att jag har gjort landskamper. Det har alltid varit en dröm och ett mål för mig, säger Svedberg.
Förebilder genom åren?
– Min första förebild var Mats Sundin som startade i Sollentuna och sedan gick till Djurgården. Sedan så har jag självklart också haft förebilder bland målvakter och den första var Tommy Söderström, därefter Mikael Tellqvist. Självklart har jag också följt Henrik Lundqvist och hans fantastiska karriär.
Vilken egenskap som någon annan har eller haft skulle du gärna sett funnits i din repertoar?
– Riktigt bra fråga, säger Svedberg och funderar innan svaret kommer:
– Det finns många duktiga men jag säger Carey Price och hans lugn.

Under hösten skrev Svedberg in sig i målprotokollet när Djurgården mötte Skellefteå i den första slutspelsmatchen i Champions Hockey League.
– Rolig grej att stå som målgörare, men jag är inte så säker på att det var rätt, säger Svedberg och fortsätter så här om säsongen som nu kliver in på sin andra halva:
– Det som driver mig är att vinna. Jag har en stark tro på att vi i Djurgården ska vara med och fightas om SM-guldet. Personligen har det känts bra den här säsongen. Jag trivs i Djurgården och här finns förutsättningarna för att prestera. Jag kan säga att det här är något av en drömtillvaro för mig.

 

FAKTA NIKLAS SVEDBERG
Ålder:
30.
Födelseort:
Sollentuna.
Position:
Målvakt.
Moderklubb:
Sollentuna HC.
Klubbar under karriären:
Djurgårdens IF, Botkyrka HC, MODO Hockey, Huddinge IK, Brynäs IF, Mora IK, Providence Bruins, Boston Bruins, Salavat Yulaev Ufa, Minnesota Wild, Iowa Wild, Timrå IK.
Meriter:
SM-guld 2012 med Brynäs. 2012/13 utsågs han till bäste målvakt i AHL och förärades med Baz Bastien Memorial Award och blev uttagen i AHL First All-Star Team, AHL All-Rookie Team, AHL All-Star Game. 2005/06 tog han brons i TV-pucken.
Övrigt:
I NHL gjorde han totalt 19 matcher. Har representerat Tre Kronor och juniorlandslag men aldrig spelat något mästerskap. 12 november 2019 bokfördes han som målskytt i slutspelsmatchen i CHL mellan Skellefteå och Djurgården.
Drömfemman med honom själv på målvaktspositionen:
Niklas Svedberg – Ryan Gunderson, Zdeno Chara – Peter Forsberg, Andreas Engqvist, Jakob Silfverberg. Sedan om det skulle krävas att vi plockar ut mig och sätter in en sjätte utespelare så skulle det bli David Pastrnak.